Blogolj!

Az innovációs tárca támogatja a tudóspalántákat

Dorogi László

A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium robotépítő csapata tavaly világbajnok lett, idén azonban a segítség nélkül el sem tudtak volna utazni megvédeni címüket.

Mexikóban rendezik meg idén a FIRST - For Inspiration an Recognition of Science and Technology - Global Challenge robotépítő versenyét, amelynek címvédője a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium RoboTeam nevű csapata, amely tavaly Washingtonban nyerte meg a rangos nemzetközi versenyt.

Az augusztusi, mexikói vb-re viszont nagyon költséges lenne az utazás, ezért kérdéses volt, hogy a tudóspalánták világbajnokként egyáltalán el tudnak-e utazni megvédeni címüket. Hogy ennek ne legyen akadálya, a csapat kiutazási költségeit Palkovics László innovációs és technológiai miniszter miniszteri keretéből fedezi.

Ahogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye fogalmaz, határozott céljuk, hogy Magyarország a technológiaváltás és a negyedik ipari forradalom kihívásait innovációs képességei megerősítésével sikeresen kezelje és azt a maga javára fordítsa.

A fiatalokat megszólító nívós nemzetközi versengések hasznos eszközei a szakmai utánpótlás biztosításának is, a kérdéskör kiemelt kezelését jelzi az is, hogy állami támogatással 2019-ben Győr ad otthont a World Robot Olympiad robotprogramozási verseny világdöntőjének.

Palkovics László elmondta, a hasonló erőpróbák azért is fontosak a diákok számára, mert tudatosítják bennük, hogy a robotok a nem túl távoli jövőben a mindennapi élet részeivé válnak, az Innovációs és Technológiai Minisztérium ebből a megfontolásból kész teljes egészében átvállalni az idei FIRST versenyen Magyarországot képviselő RoboTeam csapat útiköltségeit.

Címkék: robot
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/55977/pics/lead_800x600.jpg
robot
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?