hirdetés

A Facebook akkorát bukott, mint eddig senki

Ragnar Volarus

Pánikban a befektetők. Nem jól alakultak a számok, a részvény értéke is csökkent, nem is kicsit. Akkorát zuhant, mint még soha semmi. Újabb rekord Zuckerbergtől. 

Fotó: JOSH EDELSON/AFP/Getty Images

Ezek után azt gondolnánk, hogy vége a közösségi portálnak. De nem eszik olyan forrón a kását. A "mindenható" tulajdonos nem is olyan régen jelentette be, hogy csaknem minden harmadik ember – nagyjából 2,5 milliárd – havonta legalább egyszer használja a Facebookot. Derék. Viszont azt is elárulta, hogy arra számít: a következő években a vállalat bevételnövekedése jelentős mértékben visszaesik.

Félreértés ne essék, a vállalat továbbra is nyereséges, csak nem az elvárások szerint alakultak a számok. Ennek egyik magyarázata, hogy túl sokat költöttek az aktuális problémák megoldására és a hosszú távú tervekre. 

Már ez sem okozott kitörő örömöt a befektetőknél, de ezzel egy időben közzétették a Facebook második negyedéves pénzügyi jelentését. A számok pedig nem mutattak jól, a felhasználóbázis növekedése és a várható bevételek terén is elég ramatyul produkált a cég. Amikor pedig a befektetők szembesültek a szomorú valósággal, megindult a dominó és a Facebook árfolyama akkorát zuhant, amit eddig soha nem látott az amerikai tőzsde. 

Halálos balesetek a Facebook miatt! Lenne megoldás

Ne toljunk rá minden felelősséget a Zuckerberg-galaxisra, de aztért azt szögezzük le, hogy a Facebook feje tehetne valamit a halálos balesetekkel kapcsolatban. Tudjuk: a jó Mark Zuckerberg olyan rendes, hogy le a kalappal. Adakozik, segít, meg minden. Sőt nem is érdekli a pénz - persze... -, meg ugyanolyan szürke pólóban van minden nap.

A negyedéves jelentés után a Facebook-papírok értéke még csak 8 százalékkal csökkent, ami ugyan nem mutat jól, de még nem katasztrófa. Viszont David Wehner, a cég pénzügyi igazgatója a vállalat hosszabb távú kilátásairól is beszélt, ami végleg betette a kaput a piacnál. Wehner arra figyelmeztetett, hogy a Facebook bevételnövekedése a jövőben kevesebb lehet a mostani 42%-nál, a 44%-os üzemeltetési haszonkulcs sem tartható. 2019-re a költségnövekedés várhatóan meghaladja majd a növekedés mértékét. Valljuk be, ez tényleg nem hangzik jól.

Több se kellett a befektetőknek, mindenki szabadulni akart a részvényeitől. Az pedig percek alatt 15, majd 18, végül 24 százalékot veszítettek az értékükből. Az árfolyamcsökkenés mélypontján a Facebook 148 milliárd dollárt veszített a piaci értékéből – az IBM szőröstül-bőröstül ér 134-et, és a Twitter értéke is mindössze aprópénz ehhez képest, csupán a negyede. A zuhanás után az értékcsökkenés valamivel 20 százalék alatt normalizálódott. De a közösségi portál így is összesen 120 milliárd dollárt veszített szinte percek alatt. Ennyi pénzt még soha senki nem bukott el az amerikai tőzsdén. Pedig ott láttak már sok csodát. 

Fotó: marketwatch

A Facebook és Wehner igyekeznek mindent megmagyarázni. A vállalat bevételnövekedését alapvetően három dolog szabályozza, és most ezek együtt éreztetik a hatásukat.

Először is, a Facebook megszenvedte a valutaárfolyamok ingadozását, a dollár idei értékcsökkenésével párhuzamosan a vállalat külföldi bevételeinek értéke is csökkent. 
Másodszor túl sok erőforrást fordítottak a Stories-ra – 24 órán belül eltűnő képek – de ez jelenleg nem jövedelmező befektetés, mivel a Stories-zal közel sem keresnek annyit, mint a hírfolyammal vagy más Facebook-szolgáltatásokkal.
A Cambridge Analytica körüli botrány és az adatszivárgások komoly foltott ejtettek a cég hírnevén. A személyes adatok védelme pedig bevételcsökkenéssel jár, erre Zuckerberg már korábban is figyelmeztette a befektetőket. A GDPR-nak köszönhetően a Facebook már felajánlja azt az opciót a felhasználóknak, hogy kimaradhassanak bizonyos adatgyűjtésekből, csakhogy az oldal ezekből él, így hirdetési bevételei csökkentek.  A Jefferies egyik elemzője szerint a Facebook növekedése olyan mértékben torpant meg, ami minden, korábban látott nagyságrendet meghalad.

Viszont még ne kezdjünk el pénzt gyűjteni szegény Zuckerbergnek. Mert ami történt, még csak nem is pénzügyi nehézség. Aprópénz. Annyi történt, hogy lassabban növekednek a vártnál, de még mindig növekednek és olyan profitot tesznek zsebre, amit elképzelni is nehéz. Valamint a cég körüli botrányok és felszínre került hiányosságok miatt most tényleg komoly pénzt kellett költeniük a tűzoltásra, a lyukak befoltozására és hosszútávú célokra. Ők nagyban gondolkodnak. Tehát most sokat buktak, talán úgy tűnhet rossz lépéseket tettek, ám ezt ne jelentsük ki elhamarkodottan. 

A Facebook nagy túlélő. És ezen kőkeményen dolgoznak. Ha növelni akarják a felhasználóbázisukat - márpedig akarják, kétségünk ne legyen -, a Storiest is fejleszteniük kell, mert a fiatalokat inkább ez érdekli. Márpedig a hirdetők is előre gondolkodnak, és nekik ez az egyik legértékesebb célcsoport. A fiatalok szeretik a Storiest; az Instagramon népszerű a Stories; a hirdetők pedig szeretik az Instagramot. Mindenki boldog. Mérget vehetünk rá, hogy a Facebook erre temérdek pénzt fog költeni, hogy később ennek a sokszorosát keresse meg.  

Másrészt humán erőforrás terén - pontosabban annak minőségét illetően -, is akadnak gondok. Az adatszivárgási botrány nem csak a hírnévnek ártott. Rengeteg pénz ment el a mesterséges intelligenciára, az algoritmusokra, valamint a munkaerőre. Merthogy több ezer alkalmazottat kellett felvenniük, hogy felügyeljék az oldalon megjelenő hirdetéseket és felhasználói tartalmakat. És ez mind pénzbe került. A Facebook évente 47 százalékkal növeli az alkalmazottak számát, idén júniusban már 30 275, teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottjuk volt. Viszont a mennyiség nem jelent egyúttal minőségi munkaerőt is.

A brit adatvédelmi hatóság a legmagasabb bírsággal bünteti a Facebookot

A brit adatvédelmi hatóság (ICO) a kiszabható legmagasabb bírsággal, 500 ezer fonttal (182,5 millió forint) sújtja az adatvédelmi botrányba keveredett Facebook közösségi oldalt - közölte Elizabeth Denham brit információs kormánybiztos. Denham azzal indokolta a bírságot, hogy a Facebook megsértette az adatvédelmi rendelkezéseket, amikor nem védte meg felhasználói adatait.

A történtek után mi sem természetesebb, hogy felmerült Zuckerberg lemondatásának ötlete is. A derék Mark ugyanis nemcsak a Facebook vezérigazgatója, hanem az igazgatótanács elnöke is. A cég egyik legnagyobb befektetője, a 11 milliárd dollárnyi Facebook-részvényt birtokló Trillium Asset Management igyekezne is elmozdítani Zuckerberget az igazgatótanács éléről, és független elnök kijelölését sürgetik. Ahogy az Apple, a Google, a Twitter, az Oracle és a Microsoft esetében is. Csupa kis kft.

A Trillium szerint Zuckerberg rosszul kezelte az elmúlt idők botrányait (Cambridge Analytica, az amerikai elnökválasztás befolyásolása, a mianmari vérengzést kísérő gyűlöletbeszéd), és bizony sokan így gondolják a Trilliumon kívül is. De Zuckerberg nagy zsivány és megalomán is. 2017-ben már előálltak egy hasonló indítvánnyal, de Zuckerberg megvétózta őket. Hiába szavazott a befektetők 51 százaléka Zuckerberg távozására, a Facebook kétlépcsős részvénykezelési gyakorlata miatt a szavazás érvénytelen volt. A B kategóriás részvények birtoklása ugyanis tízszer annyi szavazati jogot biztosít, mint az A kategóriásoké. Találják ki, hogy ki birtokolja a B kategóriás részvények több mint háromnegyedét? Így pedig ilyen szavazati erővel a kezében élet és halál ura. 

Száz szónak is egy a vége, a Facebook most bukott egy nagyot. De a részvényeik értéke még a krach után is 6 százalékkal magasabbak voltak a tavalyinál – sőt, közel 16 százalékkal magasabbak, ha a tavaly márciusi mélyponthoz viszonyítunk. Ilyen egy bukás a Zuckerberg birodalomban.  

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/56395/pics/lead_800x600.jpg
botrány,Cambridge Analytica,facebook,Mark Zuckerberg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?