Blogolj!

Így kerülheted el, hogy átverjenek a hackerek!

Pintér M. Lajos

Minden eddiginél kifinomultabb módszerekre figyelmeztet a NAV. Fókuszban az emberi tényező!

Fotó: pixabay.com

Aszalós Andrea, a NAV bűnügyi szóvivője az InfoRádióban árulta el: míg korábban a hackertámadások arról szóltak, hogy átvették az irányítást a cégek számlái, átutalásai felett, addig mostanra a kiberbűnözők a biztonsági rendszer leggyengébb láncszemét: az emberi tényezőt használják ki.

A módszer a következőképpen néz ki. A hackerek az internetről alapinformációkat szereznek meg. Kiderítik például, kik dolgoznak a pénzügyi részlegen, majd bennfentes, olykor a munkahelyi vezető nevében kérnek tőlük valamilyen tranzakciót. Kifinomult módszereikkel elhitetik áldozataikkal, ők maguk is a cég munkatársai, így könnyen ki tudnak csalni információkat. A jóhiszemű emberek általában minden gyanakvás nélkül kiadják ezeket az adatokat.

Vannak ugyanakkor jelek, amelyek lebuktathatják a támadókat, ezekre érdemes nagyon odafigyelni. El is áruljuk, melyek azok!

Nagyon furcsa, ha kap az illető egy olyan e-mailt, amely egy nagyon szigorúan bizalmas, titkos, és nagyon védett információval bíró átutalásra készteti, de tele van a levél helyesírási hibákkal. Az ilyennek érdemes utánanézni. Ha észlelnek valamilyen problémát a levelezőrendszerben, akkor érdemes a biztonságért felelős kollégákhoz fordulni

– hívta fel a figyelmet a szakember.

A bűnözők egyébként a bűncselekménnyel megszerzett pénzt határokon átnyúló átutalási láncolaton futtatják keresztül, mossák tisztára. Aggasztó, hogy a NAV a magyar pénzügyi rendszerben is talált olyan jeleket, amelyek arra utalnak, hogy magyarországi pénzintézet is tudtán kívül benne volt egy ilyen láncolatban.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/56637/pics/lead_800x600.jpg
bűnözés,hacker,internet,NAV
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?