Blogolj!

Tiltsd le Momót a fenébe

Dorogi László

Nem vitás, hogy meg kell fékezni a legújabb internetes ámokfutás terjedését, a tisztogatást kezdjük is rögtön a saját telefonunkkal, a saját Whatsappunk háza táján.

Néhány napja semmi másról sem hallani, olvasni az interneten, csak erről a titokzatos és rettentően ronda Momóról, a Jurrasic Parkból szabadult dinoszaurusz-lábú, Vágvölgyi Noémi-dekoltázsú, futótűzben elolvadt műanyagbaba-fejű torzszülöttről, aki főleg gyerekeket tart rettegésben világszerte, s vesz rá különböző szörnyűségekre. A kiberbaromság a WhatsAppon terjed, arról pedig már több elmélet is született, hogyan kerül egyáltalán a csetalkalmazásba az ismeretlen kontakt.

Egyes források szerint egyszer csak megjelenik a semmiből önmagától egy ismeretlen szám, mások szerint viszont néhány hete a Facebookra kerültek fel titokzatos telefonszámok, s amolyan kihívásként (cselendzsként, hogy trendin fogalmazzunk) vert gyökeret az egész őrület: a feladat nem más, mint hogy a bátor felhasználók kezdjenek el kommunikálni a megadott számokkal. Biztonsági szakértők szerint egy hacker állhat a Momo-jelenség mögött, akinek célja a pszichológiai nyomásgyakorlással történő adatlopás lehet.

Állítsuk meg a Momókat!

A rémlények és az azokat életre keltő mocskos férgek már a magyar gyerekeket is fenyegetik. Óvatosság, figyelem, összefogás, nettárs szülők! Sajnos nem úsztuk meg az újabb globális elmebajt sem, a tágra nyílt világhálón keresztül hazánkba is beférkőztek a Momók.

Momo eleinte az alábbi három számon kezdeményezett kommunikációt, ez sorrendben egy kolumbiai, egy japán és egy mexikói hívószám, aminek nagy jelentősége tulajdonképpen nincs is.

+573135292569

+81345102539

+5226681734379

A legtöbben a japán, azaz a második számot tartják az eredetinek, de egy informatikai szakportál szerint ez már nem is aktív és vélhetően sokkal több szám alatt fut ez a rettentően ronda kis csirkeribanc, mert a képet bárki felhasználhatja, ezáltal kamu-Momónak adhatja ki magát.

Szóval Momo x mennyiségű számról kutat áldozatai után a WhatsAppon keresztül és egy szöveges üzenetben azt állítja, hogy mindent tud a hívott félről. Olyan esetről is beszámoltak már, hogy hanghívást kezdeményezett, ilyenkor csontropogásokat és torzított hangokat lehetett hallani a vonal másik végéről. Szerencsére a WhatsAppon néhány érintéssel könnyedén letilthatjuk az ismeretlen kontaktokat, most pedig azt is elmondjuk, hogyan tudod ezt megtenni iPhone-on, Windows Phone-on és Androidos telefonon.

Az almás termék esetén egyszerűen meg kell nyitni a már elindított csevegést az ismeretlen kontakttal, majd a letiltás gombra kell koppintani. Kész is van. Sőt! Ha az ismeretlen számról az üzenet spamként jelenik meg, arra is van lehetőség, hogy Spamnek jelentsük, ilyenkor a jelentés és letiltás gombra kell koppintanunk.

Ami nagyon fontos, hogy egy letiltott kontakt által küldött üzenetek és állapotfrissítések egyik rendszer esetében sem fognak megjelenni a telefonodon és soha nem kerülnek hozzád kézbesítésre. Az ismeretlen kontakt ráadásul nem fogja látni sem azt, hogy mikor voltál elérhető utoljára, sem azt, hogy mikor vagy éppen aktív, na meg persze az állapotfrissítéseidet sem fogja látni.

Windows Phone esetében a letiltási procedúra nagyon hasonló mint az iPhone-nál, nyissuk meg azt a csevegést, amely a nem kívánatos számot tartalmazza, majd koppintsunk az Egyebek menüt takaró három pontocskát tartalmazó négyzetre, ezt követően pedig a letilt parancsra. Miután jóvá hagytuk, újra rá kell bökni a letilt parancsra és meg is vagyunk.

Az Androidnál a legegyszerűbb a folyamat: ismeretlen kontakttal való csevegés megnyitása, majd Letiltás. Ne hagyjuk ezt a kis szemetet terjeszkedni!

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/56914/pics/lead_800x600.jpg
facebook,közösségi média,mobil,Whatsapp
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?