Blogolj!

A Google akkor is eltárolja, hogy hol vagy, ha megtiltod neki

Ragnar Volarus

Igazából a fene se érti ezeket a nagy gigacégeket. Kérdeznek valamit, te válaszolsz, de ez utóbbi igazából nem érdekli őket. Azt hitted, hogy ha egyszerűen megtiltod, a Google nem követ majd mindenhová? De.

Az AP cikkjéből kiderült, az amerikai vállalat alkalmazásainál semmire sem elég, ha kikapcsoljuk a Helyelőzmények funkciót. A Googlet ez egyáltalán nem érdekli, így is folyamatosan jegyzi majd, hogy mikor és hol jártunk.

Ezzel most elég sok haragost szerzett magának a cég, mert nem csupán az androidos felhasználók, de az iPhone-ok helyzeteit is folyamatosan gyűjtik a Google alkalmazásai. A cég persze farzsebből jött a válasszal: igaz, hogy a felhasználóknak van lehetőségük kikapcsolni a követést, de azt senki sem gondolta, hogy ezt nem a helymeghatározás kiiktatásával kell megoldani, hanem a felhasználói fiókon belüli „Web- és alkalmazás-aktivitás” beállítás kikapcsolásával előzhető meg a folyamatos követés.

Pedig mikor kikapcsoljuk, hogy a Google folyamatosan jegyezze a helyzetünket, még ki is írja a telefonunk, hogy onnantól nem tárolják el az általunk bejárt helyeket a „Helyelőzményekben”. És ez szóról szóra igaz. Csak éppen egy másik adatbázisban ettől még ugyanúgy folyamatosan bővül a lista, hogy hol jártunk, mikor és mennyit időt töltöttünk az adott helyen. 

Mi sem természetesebb, erre is kapásból jött a válasz: mindezt a mi érdekünkben teszik, hiszen így minket érdeklő, sokkal relevánsabb hirdetéseket kapunk. Mintha ezt már hallottuk volna.

Mindenesetre azok, akik kikapcsolják a Helyelőzmények funkciót, joggal várnák el, hogy az valóban ki legyen kapcsolva. Ezek az információk ugyanis ha rossz kezekbe kerülnek, annak senki sem örül. De úgy fest, ez csak minket, felhasználókat érdekel. 

Címkék: google
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/57075/pics/lead_800x600.jpg
google
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?