Blogolj!

Megnyitotta kapuit az első magyar gémergimi


Vannak bizonyos folyamatok az életben, amelyeknek nem érdemes az útjába állni. Ilyen többek között az e-sport globális népszerűség-növekedése, nem véletlen, hogy már itthon is egyre többen szeretnének versenyszerűen e-sportolni.

Fotó: SAS Budapest/Facebook

Az ilyen fiatalok számára kínál megoldást a Sportolók Alternatív Sulija, azaz a SAS Budapest, amely a XI. kerületben nyitotta meg kapuit a diákok előtt. Az iskolában sportolóknak és e-sportolóknak kialakított oktatási rendszer alapján tanítják a diákokat, az iskola kifejezetten azoknak lett kitalálva, akik már fiatalon tudják, hogy versenysporttal, vagy profi e-sporttal, programozással szeretnék keresni kenyerüket.

Az e-sportoló-palánták oktatása természetesen nem abból áll, hogy reggeltől estig püfölik a billentyűzetet és játszanak a számítógépen, a iskola tanulóit ugyanúgy a központi érettségire készítik fel, mint más gimnáziumok vagy szakközépiskolák, így a tantervben a sporthoz és e-sporthoz kapcsolódó foglalkozásokon felül a többi fontos tárgy is megtalálható. Az iskolában egy amerikai mintára kialakított rendszerben, kéttannyelvű oktatás keretein belül tanítanak, így nem csak a magyar de az amerikai érettségire is felkészítenek.

A most induló tanévtől hetediktől tizenegyedik évfolyamig indítottak osztályokat, az e-sport pedig egyre népszerűbb a magyar fiatalok körében. A magyar gémerek fele 11 és 15 éves kora között kezdett el játszani, de 16 százalékuk már 10 éves kora előtt - derül ki az eNET 2017-es felmérésből, ami arra is rávilágít, hogy Magyarországon körülbelül 475.000 ezer fiatal foglalkozik rendszeresen digitális eszközön való játékkal, átlagosan hétköznap három, hétvégén öt órát töltenek naponta ezzel és 44 százalékuk tervezi, hogy versenyszerűen űzi majd a sportot később.

Egyelőre csak egy folyamat elején járunk, de az egészen bizonyos, hogy a jövőben itthon is egyre elfogadottabb lesz, ha valakinek nem az orvosi, vagy a jogászi szakma, hanem az e-sportolói karrier lesz az álma, 2018 őszétől például a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságinformatikai karán elindul az első magyarországi e-sport tantárgy, amelynek tantervét már évekkel ezelőtt elkezdték kidolgozni, s amelynek kidolgozásában professzionális partnerek segítettek.

Címkék: e-sport
1
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/58091/pics/lead_800x600.jpg
e-sport
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Norbi 2018-09-14 15:04:05
A DE-n is fut esport kurzus, íme egy aktuális bejegyzése:

Kedves Kollégák!

Megvolt az első Esport (PTI BSc választható) laborgyakorlat. Utólag is elemezzük majd a laborokat, mivel új tárgyról van szó, s így szükség van az előzetesen készített tematika finomhangolásához a visszacsatolásokra.

A programozással "szimbiózisban" képzeltem el a tárgyat, ami nem a fősodorvonalbeli megközelítés, nem vitás (sem a játékosok, sem a programozók körében, általában meg pláne nem az). Viszont amit ma tudunk az esportról mint jelenségről, annak olyan időfejlődése is lehet, amelyben már az lesz - ez az én ars poeticám. Ezt szolgálja a játék-szervezés-elemzés-programozás szerkezet (https://arato.inf.unideb.hu/batfai.norbert/NEMESPOR/ONK2017/ONK_esport_poster_BN.pdf) kialakítása.

Mi volt a laboron?
- megnéztük az UDPROG fészes csopiban az előzetes mai tematikát: https://www.facebook.com/groups/udprog
- átfutottuk a félév tematikáját a FUTURE-ben: http://smartcity.inf.unideb.hu/~norbi/City/Debrecen/Oktat%C3%A1s/Informatika/Programoz%C3%A1s/DEIK/Esport/Esport.php
(nem karakterkódolási probléma, hanem a tevékenység fa levelei leet speak-ben vannak :) a feladatok az akkreditált tematikának megfelelően készültek
- a héten kell egy leet speak cipher, a magam lex/C változatát kitettem az UDPROG-ba (ez generálta az előző pont PHP fájának leveleit :)
- beszéltünk az esport hazai státuszáról, ennek kapcsán az Esport reformációról: https://progpater.blog.hu/2018/07/19/esport_reformacio
- ha úgy alakul, akkor a szervezési laborokat a http://smartcity.inf.unideb.hu/~norbi/HaxorTemplom/Nagyerdei-Napsugar-fdl.pdf beli nyitó eseményre csoportosítjuk át
- mindenki kitöltötte az https://github.com/nbatfai/esport-talent-search tesztet, Windows alatt: http://smartcity.inf.unideb.hu/~norbi/BrainBSeries6/ majd küldöm a csoportátlagot :)

Mellékeltem egy labor selfie képet :) Várok bármi visszajelzést a kurzus résztvevőitől, de bárki érdeklődőtől is.

Köszönettel,
Norbi
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?