Blogolj!

Aki nélkül ma nem lenne internet

Dorogi László

Charles Kuen Kao professzor száloptikával kapcsolatos kutatásai új kapukat nyitottak meg az internet fejlődése előtt, egyben új fejezetet kezdtek el írni a telekommunikáció történetében.

Fotó: The Engineer

Ahogy arról a Blogstar is beszámolt, 84 éves korában meghalt Charles Kuen Kao Nobel-díjas fizikus, aki nélkül az internet ma nem lenne az, ami. Kao professzor 2009-ben kapta meg a tudományos világ legrangosabb elismerését megosztva Willard S. Boyle-lal és George E. Smith-szel az optikai kábelen történő kommunikáció alapjainak kidolgozásáért, illetve a képalkotásban új távlatokat nyitó CCD-érzékelő fejlesztéséért.

Elhunyt Charles Kuen Kao Nobel-díjas fizikus

A száloptikai technológia kifejlesztése és felhasználása terén ért el átütő eredményeket. 84 éves korában halt meg. Nagy veszteség érte vasárnap a fizika tudományát. 84 éves korában Hongkongban meghalt a Nobel-díjas Charles Kuen Kao, aki a száloptikai technológia kifejlesztése és felhasználása terén ért el átütő eredményeket.

Kao 1933-ban született Sanghajban, tanulmányait a Londoni Egyetemen villamosmérnökként végezte, 1948-tól élt Hongkongban. 1987 és 1996 között a Hongkongi Kínai Egyetem harmadik alkancellárja volt, felfedezése pedig hatalmas áttörést jelentett a száloptikával kapcsolatos kutatásokban. Ő számította ki először, hogy a különösen tiszta üvegből készülő szálakon sok száz kilométerre is küldhetők fényimpulzusuk, ami megteremtette a ma ismert internet globális térnyerésének lehetőségét.

Charles Kuen Kao 1966-ban dolgozta ki George Alfred Hockhammel a fényvezető szálas átvitel elvét, amit 1970 körül sikerült a gyakorlatban megvalósítani, 1975-ben már 20 dB/km alatti csillapítás értéket tudtak elérni. Ezt úgy nevezett multimodusú szállal és 850 nm-en sugárzó LED-eket tartalmazó jeladóval biztosították. A szálanyagok és szerkezetek továbbfejlesztésével, valamint lézerdiódák alkalmazásával az átviteli kapacitást megsokszorozták. Az 1990-es évek elején az optikai erősítők bevezetésével néhányszor 104 Gbit/s·km-re sikerült növelni az átviteli kapacitást.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/59401/pics/lead_800x600.jpg
Charles Kuen Kao,internet,száloptika,telekommunikáció
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?