Blogolj!

Ötvenmillió Facebook-felhasználó fiókját törhették fel

Ragnar Volarus

Az már nem is számít rendes hétnek, amikor nem robban ki újabb botrány a Facebook, Intel, Huawei, Microsoft, Google és hasonló nagy cégekről. De a mostani hét igazán különleges, a Facebook duplázott és kétszer is szerepel a hírekben, és megint nem pozitív szereplőként.

A nagyobbik botrány, hogy csaknem ötvenmillió Facebook-felhasználó fiókja felett szerezhettek irányítást ismeretlen támadók – jelentette be a közösségi portált üzemeltető vállalat.

Az incidenst még a hét elején fedezték fel, és megállapították, hogy a támadók egy biztonsági rést használtak ki, amely azt a funkciót érinti, amelyen keresztül a felhasználók megnézhetik, hogy kívülállók mennyit látnak a profiljukból. Ezt a funkciót a történtek hatására átmenetileg felfüggesztették. Hogy miért csak pénteken jelentették ezt be? Valahogy csak meg kellett számolni azt a majd' 50 milliót.

A Facebook természetesen becsületes(?) céghez illően értesítette a hatóságokat, de egyelőre saját vizsgálatuk elején tartanak. Arról persze fogalmuk sincs, hogy honnan érkezhetett a támadás és milyen kiterjedésű volt. Pénteken biztonsági intézkedésként több mint 90 millió érintett felhasználót kiléptettek a rendszerből, nekik újra be kellett lépniük felhasználói fiókjukba. Állításuk szerint jelszavakhoz nem fértek hozzá a támadók, így a tájékoztatás szerint nincs szükség a felhasználók részéről további intézkedésre. De ugye nem is árthat, ha megváltoztatjuk a jelszavunkat, mert ugye Zuckerbergék nem éppen az igazmondásukról híresek. 

Merthogy az is kiderült, hiába finomítja folyamatosan adatvédelmi beállításait a Facebook - amit úgy kommunikálnak, hogy azok egyre világosabbak és átláthatóbbak, illetve hogy minden felhasználó kedvére rendelkezhet a saját adataival -, többször kiderült már, hogy ezek az állítások bizony nem fedik hűen a valóságot. Mert még mindig piszok nehéz kiigazodni, hogy ki és mikor férhet hozzá az adatainkhoz a közösségi oldalon keresztül. 

Most a Northeastern és a Princeton Egyetem munkatársainak új kutatása azt derítette ki, hogy a Facebook két eddig ismeretlen módon is a hirdetők rendelkezésére bocsátja a telefonszámunkat, hogy az alapján pontosan ránk lehessen célozni a nekünk szánt reklámokat – írja a Gizmodo. Egyrészt a Facebook azt a telefonszámot is átadja a hirdetőknek, amelyet kizárólag biztonsági okokból adtunk meg neki;
Másrészt a számunk akkor is a hirdetőkhöz kerülhet, ha mi magunk nem adtuk meg, de valaki más a kontaktlistáján keresztül megosztotta a céggel.

Tehát mit foglalkozik Zuckerberg egy csip-csup Cambridge Analytica-botránnyal meg GDPR-al? Ezek kérem neki csak úri huncutságok, amikre magasról tesz.

A vállalat részvényei mindenesetre a péntek délutáni kereskedés során 3 százalékot veszítettek értékükből. Puff neki, ettől aztán biztos észhez tér. (szarkazmus!)

A Facebook akkorát bukott, mint eddig senki

Pánikban a befektetők. Nem jól alakultak a számok, a részvény értéke is csökkent, nem is kicsit. Akkorát zuhant, mint még soha semmi. Újabb rekord Zuckerbergtől. Ezek után azt gondolnánk, hogy vége a közösségi portálnak. De nem eszik olyan forrón a kását.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/59873/pics/lead_800x600.png
adatvédelem,botrány,facebook,Mark Zuckerberg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?