Blogolj!

Ember, vissza a Holdra!

Dorogi László

Brutális holdkompot álmodott meg az amerikai Lockheed Martin cég, amellyel a tervek szerint a jövőbeli, Holdhoz közeli űrállomásról lehet majd rendszeresen leszállni az égitestre.

A holdkomp paraméterei tekintélyt parancsolóak, hiszen amíg az Apollo-programban használt leszállóegység mindössze 4,3 tonnát nyomott, addig a Lockheed űrhajója üresen is 22 tonnás lenne, megtankolva meg aztán egyenesen a 62 tonnás súlyt is elérheti.

A holdkomp a NASA által tervezett Lunar Orbital Platform Getaway űrállomás fontos részét képezné, ez utóbbinak a megépítését előre láthatóan négy év múlva kezdi el az amerikai űrhivatal, így a Lockheednek is van még ideje a holdkomp finomhangolására.

A következő holdraszállásban kulcsszerepet játszik majd az Orion űrkapszula és a Space Launch System óriásrakéta is, amely a NASA tervei szerint 2023-ban száll fel először emberi személyzettel a világűrbe.

A NASA célja, hogy addigra olyan leszállóegységet alkossanak, amely négy űrhajóssal és egy tonnányi rakománnyal képes leszállni a Holdra és ott el is tud tölteni két hetet anélkül, hogy újratankolnák, mielőtt visszatérne az űrállomásra.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/60625/pics/lead_800x600.jpg
holdra szállás,NASA,űrkutatás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?