Blogolj!

Elhunyt a Microsoft milliárdos társalapítója és névadója

Chopi

 
Elhunyt Paul Allen, a Microsoft egykori társalapítója – jelentette be hétfőn este Allen befektetési vállalata. A 65 éves milliárdos a szülővárosában, Seattle-ben hunyt el hétfőn a rákbetegségével összefüggő komplikációk következtében.
 
 
Paul Allen és Bill Gates, a Microsoft másik alapítója gyermekkori barátok voltak, és 1975-ben alapították meg a vállalatot, melynek elnevezése Allentől származott.
 
 
Allen 1982-ben súlyos betegség miatt megvált a Microsofttól, 2000-ben pedig a cég igazgatótanácsi tagságáról is lemondott. Közben Vulcan néven befektetési vállalatot hozott létre, megvásárolt két labdarúgócsapatot és egy kosárlabdaklubot, valamint létrehozott három kutatóintézetet is, melyek közül az egyik agykutatással, a másik sejtkutatással, a harmadik pedig a mesterséges intelligenciával összefüggő kutatásokkal foglalkozik.
  
 
Az üzletember a Forbes magazin idei listáján a 44. leggazdagabb milliárdos volt, 21,7 milliárd dollárros (mintegy 6000 milliárd forint) vagyonnal, melyből rengeteget költött jótékony célokra.
 
 
Paul Allennél először 1983-ban állapítottak meg Hodgkin-limfómát. Később, 2009-ben non-Hodgkin limfómával kezelték, pár nappal ezelőtt pedig nyilvánosságra hozta, hogy betegsége kiújult.
Bill Gates hétfőn este közleményben fejezte ki gyászát.
 
„Összetört a szívem egyik legrégebbi és legkedvesebb barátom, Paul Allen eltávozásának hírére” – fogalmazott Gates. Hozzátette: Allen
„igazi társ és drága barát volt. A személyi számítógépek nélküle nem jöhettek volna létre”.
  
A Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella szintén közleményben méltatta az elhunytat.
„Nyugalmat árasztó és állhatatos” embernek nevezte őt, aki
„mágikus termékeket, megoldásokat és intézményeket hívott életre, és ezzel megváltoztatta a világot”.
  
 
Tim Cook, az Apple vezérigazgatója az iparág úttörőjeként és a világ jobbá tételéért dolgozó emberként méltatta Twitter-bejegyzésében Paul Allent.
 
  
Az Allen tulajdonában lévő sportklubok szintén közleményben fejezték ki gyászukat és együttérzésüket az Allen családdal.
 
A fotón Paul Allen bal oldalt látható Bill Gates-szel a Living Computer Museumban 2013-ban.
 
 

Fotó: www.abc.net.au

 

 
Címkék: Microsoft
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/61900/pics/lead_800x600.jpg
Microsoft
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?