hirdetés

Colombo a Merkúron nyomozhat

Dorogi László

Szombat hajnalban indul el a részben magyar fejlesztésű, BepiColombo névre keresztelt űrszonda a Napunkhoz legközelebb keringő bolygóhoz és több mint hét év múlva érkezik meg a Merkúrra.

A Merkúr átvonul a Nap előtt.

A mintegy négy tonna tömegű, négy részből álló űreszköz a tervek szerint igen bonyolult pályán manőverezik majd a világűrben, ezért várható megérkezésének dátumát 2025. december ötödikére teszik a tudósok. Az út többek között azért is tart ilyen hosszú ideig, mert a mérnökök kilenc gravitációs hintamanővert is beiktattak az útvonalába a szükséges hajtóanyag mennyiség minimalizálása érdekében, az említett manőverek adnak majd újabb és újabb lendületet a szondának, amivel üzemanyagot spórolhat meg. A manőverek a BepiColombo esetében előbb a Föld, majd kétszer a Vénusz, végül hat alkalommal pedig - a Merkúr saját gravitációs terét használják ki. A Merkúr körüli pályára állás után a küldetés egy évig fog tartani, amelyet a tudósok reményei szerint sikerülhet meghosszabbítani még egy évvel.

A BepiColombo magyar idő szerint október 20-án, szombaton, hajnali háromnegyed négykor startol el a Francia Guayana-i Kourou mellett található ESA (Európai Űrügynökség) támaszpontról, a kilövést pedig élőben is lehet követni az interneten. Az Európai Űrügynökség és a Japán Űrügynökség által közösen indított szonda fejlesztésében magyar kutatók is részt vettek.

Az űrszonda segítségével arra keresnek választ, hogyan nézhetett ki a szoláris felhő a Naprendszer kialakulása előtt, milyen volt az összetétele, és hogy milyen folyamat eredményeként alakult ki a bolygórendszerünk - írja az MTI a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Wigner Fizikai Kutatóközpont közleménye alapján.

A tudósok arra is válaszokat keresnek, hogy miért magasabb a Merkúr sűrűsége, mint a többi kőzetbolygóé, milyen arányban szilárd vagy folyékony a Merkúr magja, és hogy tektonikusan aktív-e a bolygó. Arra is kíváncsiak, hogy a sarki árnyékos kráterek vizet tartalmaznak-e vagy ként, valamint hogy pontosan milyen kölcsönhatás van a napszél és a bolygó mágneses tere között.

A Merkúrt eddig csak két NASA űrszondának, a Mariner10-nek és a Messengernek sikerült megközelítenie, ezért a BepiColombo indítása mérföldkőnek számít az európai és az ázsiai űrkutatásban.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/62141/pics/lead_800x600.jpg
csillagászat,űrkutatás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?