hirdetés

Az Apple vezére ismét beolvasott a Facebooknak

Ragnar Volarus

Tim Cook lassan divatot csinál abból, hogy beszól a Facebooknak. Most éppen azokat a cégeket bírálta, amelyek mindenáron profitot próbálnak kisajtolni a fogyasztói adatokból. Nem nehéz következtetni, hogy elsősorban Zuckerberg aranybányájára célozgatott. 

Fotó: Flickr

Az Apple igazgatója, Tim Cook szerint egyes cégek művészi pontossággal használják profittermelésre a felhasználói adatokat. Mark Zuckerberg Facebook-vezér persze rögtön védte a mundér becsületét, és védelmébe vette cége hirdetés alapú üzleti modelljét.

Cook egy nemzetközi adatvédelmi konferencián elmondta, hogy az Egyesült Államokban is szükség volna egy általános érvényű adatvédelmi törvényre - mint Európában a GDPR-, és az egekig magasztalta saját birodalma, az Apple elkötelezettségét a felhasználói adatok védelme mellett. Bár tény ami tény, az almás céget elkerülték azok a botrányok, amelyek az utóbbi időben alaposan megtépázták a Google és a Facebook hírnevét.

Gigászok csatája: az Apple beszólt a Facebooknak, és viszont

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója szerint egyre nagyobb szükség lenne olyan szabályozások bevezetésére, amikkel megelőzhető a Facebookhoz hasonló cégek tömeges adatgyűjtése. Az Apple feje ezt egy interjúban - amit Kara Swisher, a Recode újságírója és Chris Hayes, az MSNBC riportere készített - majd azt is hozzátette: jobban örült volna, ha a Facebook és más cégek nem azzal válnak óriássá, hogy különböző forrásokból összegyűjtött személyes adatok alapján részletes profilokat készítenek felhasználóikról, majd eladják azokat harmadik feleknek.

Az Apple főnöke egészen pontosan azt állította, hogy az adatkereskedelem ma már ipari méreteket öltött. A mindennapi életünket jellemző adatokat gondosan kiválogatják, összeillesztik és kiértékelik azért, hogy profitot facsarjanak ki belőle.

Zuckerberg erre videoüzenetében azt hangsúlyozta, hogy ők nem a fogyasztókat vámolják meg, hanem a hirdetőket, és felhasználóik az ingyenes szolgáltatások érdekében inkább elviselik a reklámokat, főleg, ha azok számukra relevánsak.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/62972/pics/lead_800x600.jpg
adatvédelem,Apple,facebook,GDPR
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?