Blogolj!

Elüldözi az EP a YouTube-ot Európából?

Chopi

  

Januárban szavazhatnak majd a szerzői jogi irányelvről az EU politikusai, ez pedig véget vethet a szabad és korlátok nélküli internetnek egész Európában…

  

Hiába tiltakozott személyesen még Tim Berners-Lee, az „internet atyja” is az új EU-s szerzői jogi irányelv ellen, mégis megszavazták annak a tervezetét szeptemberben, amely komoly cenzúra alá hajthatja a szabad internetet.

 

   

Október végén Susan Wojcicki, a YouTube vezérigazgatója azt fejtegette egy blogbejegyzésében, hogy a népszerű videómegosztón konkrétan lehetetlen lesz betartani az említett jogi tervezetet. Ugyanis a szerzői jogi irányelv egyik legkényesebb cikkelye szerint nem az az adott felhasználó lesz felelősségre vonható, aki megsérti a szerzői jogot, hanem az annak teret adó platform, illetve annak üzemeltetői, amiért az adott bejegyzés vagy tartalom nem akadt fenn a szűrőjén.

 

A YouTube vezetője konkrétan azt jelentette ki, hogy a cégnek sem pénzügyi, sem techonógiai értelemben nincsenek meg az eszközei és lehetősége ezek betartására.

  

fotó: change.org

   

Ennek pedig az lesz a következménye, hogy a videók egy része egész egyszerűen nem lesz elérhető az európai internetezők számára – figyelmeztetett Wojcicki. Kifejtette továbbá, hogy a szabályozás a jelenlegi elfogadott formájában nemcsak a polgárok önkifejezését gátolja, de olyanok megéhetését is ellehetetleníti, akiknek egyetlen bevételi forrásuk a videómegosztóval kötött szerződésük alapján a csatorna számára gyártott tartalom.

   

A YouTube sok döntése és intézkedése igencsak vitatható, aláírásgyűjtés is indult Susan Wojcicki eltávolításáért, azonban az ominózus 13. cikkely törlését már tavaly számos ismert nemzetközi jogvédő csoport is kérte az Európai Parlamenttől – úgy látszik, ezidáig eredménytelenül. 

 

A YouTube-ra minden egyes percben mintegy 17 teljes napnyi, négyszáz órányi videót töltenek fel a userek, valóban nehéz elképzelni, hogyan is lehetne ennyi tartalmat hatékonyan szűrni. 

  

A szabályozás jelenlegi formájában azt jelentené, hogy például egy filmkritikus egyetlen képkockát, semmiféle illusztrációt nem tehetne a filmhez kapcsolódóan a videójába, csakis beszéhet róla. Igencsak érdekes lenne…

Vagy például ott a Despacito videoklipje – ki ne látta volna? Wojcicki szerint hiába köt a videómegosztó külön szerződéseket mondjuk a hanganyagra és a a közzétételre, egyes egyéb jogbirtokosokról nem lehet tudni semmit sem, ezért a videó fel sem kerülhetne a YouTube-ra, blokkolni kellene azt. Lehet ugyanakkor, hogy ez esetben nem is ért volna el ekkora sikert ez a dal és a szerzők…

 

Az igazgatónő arra is kitér a blogbejegyzésében, hogy egyedül a tavalyi évben és csak az EU-ban mintegy 800 millió eurót fizettek ki a tartalmak tulajdonosainak és másfél milliárd eurót a globáis zenei piacnak a reklámbevételekből. 

   

Mintegy 35 millió, az EU területén regisztrált csatorna lehet érintett, amelyek közül sok közérdekű, nyelvoktatással, tudományos ismeretterjesztéssel vagy zenével foglalkozik.

  

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/63925/pics/lead_800x600.png
internet,szerzői jogok,Youtube
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?