hirdetés

Hét év küszködés után vége a Google+-nak

Ragnar Volarus

A Google 2011-ben indított közösségi hálózata jövőre nyugdíjba megy. Nem is baj. Elvégre most szeptemberben egy hibának köszönhetően 52 millió felhasználó személyes adatai szivárogtak ki tőlük. Többek közt ezért is, már 2019 áprilisban felszámolja a Google+-t.

Fotó: Marketing Land

Tehát még néhány hónappal korábban a tervezetnél, mert a Google eredetileg 2019 augusztusát jelölte meg, amikor megkegyelmez közösségi hálózatának, és nem nézi tovább a vergődést. Ezt a dátumot akkor tűzték ki mikor egy októberi The Wall Street Journal riport, lerántotta a leplet egy félmillió felhasználót érintő szoftverhibáról. Ez állítólag a külső alkalmazások fejlesztői számára olyan profiladatokhoz való hozzáférést tett lehetővé, amelyeket amúgy nem lett volna szabad elérniük.

Csakhogy most már nem augusztus a záródátum, hanem áprilisban húzzák ki a konnektort a Google+-nál. Hova a sietség?

Nos, a napokban egy hasonló adatszivárgási problémára derült fény, de most nem csip-csup félmillió, hanem a Facebook szeptember végi, 50 millió fiókot érintő incidensét is lepipálja. A Google+ esetében most egy hasonló probléma nyomán potenciálisan 52,5 millió felhasználó személyes adatai kerülhettek illetéktelen kezekbe! Nevekről, születési időpontokról, email-címekről, párkapcsolati helyzetekről vagy munkahelyi információkról van szó. A rendellenesség november elején hat napon át volt tapasztalható.

A Google tehát a gázra lép, és igyekszik minél kevesebb lehetőséget biztosítani magának a hibázásra. A döntésről egy blogbejegyzésben adtak tájékoztatást a felhasználóknak. Ezek alapján a következő 90 nap során fokozatosan letiltják majd az API hozzáféréseket a Google+ felhasználói információihoz, másrészt a szolgáltatás bezárásának tervezett időpontját is előrehozzák, és nem augusztusban, hanem már áprilisban bezárják a bazárt. 

A vállalat egy másik közleménye alapján a Google+ fejlesztése aránytalanul sok erőforrást emésztett fel ahhoz képest, hogy sem a fogyasztók, sem az alkalmazásfejlesztők körében nem bizonyult különösebben sikeresnek. Így kell finoman leírni, hogy a kutyát nem érdekelte a Google+. Amit ékesen bizonyít, hogy a felhasználói munkamenetek 90 százaléka 5 másodpercnél is rövidebb volt – más szóval, a regisztrációk túlnyomó többségének köze sincs a tényleges felhasználáshoz.

A Google persze - a hagyományoknak megfelelően - rögtön igyekszik mindenkit megnyugtatni, hogy a hibák csak az adatokhoz való hozzáférés lehetőségét jelentették, de egyelőre nincs tudomásuk róla, hogy ezzel bárki is élt volna, vagy akár bármelyik alkalmazásfejlesztőnek tudomása lett volna róla.

A Google+ teljes villanyoltásáig folyamatos tájékoztatást ígérnek, például azzal kapcsolatban, hogy miként tudják majd biztonságosan letölteni vagy migrálni a közösségi hálózatban lévő adataikat.

Címkék: google
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/66208/pics/lead_800x600.jpg
google
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?