hirdetés

Még el sem készült, máris díjat nyert a Pannon Park biodómja


Ez pedig nem véletlen, hiszen félelmetes paraméterekkel rendelkezik majd a Kárpát-medence ősi élővilágát később felvonultató és bemutató kupolás szerkezetű épület. Mondunk róla néhány infót!

Fotó: Magyar Építők

Bő egy héttel ezelőtt választották meg a Fővárosi Állat- és Növénykert legújabb, még el nem készült épületét, a Pannon Park biodómját Európa legjobb szabadidős épületének a Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai díj átadóján.

A Pannon Park a Kárpát-medence ősi élővilágát fogja bemutatni a legmodernebb elérhető állatkertészeti megoldások alkalmazásával, a nyitott parkon belül a szubtrópusi klímájú biodóm a városba költöztetett állat- és növényvilág ősi időket idéző tere lesz, melyet a teljes évben látogathatnak majd az érdeklődők.

"A tervezés során arra törekedtünk, hogy egy olyan szabályozott és élőház jellegű klímával rendelkező, dombszerű csarnokrendszert hozzunk létre, amely télen-nyáron alkalmas egy zárt ökoszisztémaként működő világ bemutatására. Ezzel elértük azt, hogy a biodóm élőlényei a lehető legtermészetesebb környezeti feltételek között éljenek majd"

- mondta Paulinyi Gergely, a Paulinyi-Reith & Partners tervezővállalat elnök-vezérigazgatója a díjátadást követően.

A biodóm egyébként elképesztően hatalmas lesz, több mint 17 ezer négyzetméteren terül majd el, körvonalait már most is látni az Állatkerti körútról és a Kacsóh Pongrác úti felüljáróról is. Az építkezés májusban kezdődött és hamarosan el is készül a vázszerkezet, amely kísértetiesen hasonlít a Duna partján fekvő Bálnáéhoz.

A négy, váltakozó magasságú kupolákból álló tetőszerkezet átlagos magassága 17 méter lesz, de a legmagasabb pontján 36 méter magasra tornyosul, csak érdekességképpen, a szerkezet összesen 1505 tartószerkezeti acélrúdból és 539 szerkezeti csomópontból áll, amelyek 964 háromszögletű mezőt alkotnak. A park természetes fényét úgy fogják elérni, hogy üveg hatású fényáteresztő teflon fóliával borítják be a biodómot, az egyik kupolát már el is kezdték befedni ezzel az anyaggal. Azért nem az üveg mellett döntöttek egyébként, mert a teflonfólia sokkal könnyebb és sok szempontból praktikusabb is.

A Pannon Park a jelenlegi tervek szerint 2020-2021 telén nyílik majd meg, a kivitelező Market Építő Zrt. tájékoztatása szerint az építkezésen átlagosan 350-en dolgoznak egyszerre 34 különböző munkagéppel. A biodóm alaplemeze és a vasbeton karéj már teljesen elkészült, de a külső közművek készültsége is nyolcvan százalékos, az acél tetőszerkezet pedig majdnem teljesen kész.

1
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/66337/pics/lead_800x600.jpg
biodóm,Fővárosi Állat- és Növénykert
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Teremtette 2018-12-19 08:05:01
A Biodoom európai legleg díjáról az igazságot megírta a "Ligetvédők lapja". Egyedül indult az épület. Ezek a versenyek a befektető betonlobbi versenyei. Indulj el, fizess sokat, majd kampányolj egy vásárolt látszatdíjjal a sajtóban. Maguknak osztogatnak díjakat megabetonpénz kategóriában. Silányság, látszatfestés. https://medium.com/ligetvedok-lapja/liget-projekt-esete-europai-versennyel-49e9234a4413
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?