Blogolj!

Meghalt Nancy Grace Roman, a "Hubble anyja"


Hosszan tartó betegség után 93 évesen elhunyt Nancy Grace Roman csillagász, a NASA egyik legfontosabb tervezője és első vezető beosztású női kutatója.

Romant a "Hubble anyjaként" is emlegették, ugyanis ő volt a még ma is aktív űrtávcső egyik fő tervezője. Természetesen az űrkutatásban elért eredményei mellett szószólóként a nők tudományos szerepének növeléséért is sokat tett.

Már 11 éves kora óta érdeklődött a csillagászat iránt. 1949-ben doktorált a Chicago Egyetemen, és 1959-ben csatlakozott a NASA-hoz, ahol a Csillagászati- és űrtudományok részleg vezetőjévé nevezték ki. Pozícióját 1979-es nyugdíjba vonulásáig meg is őrizte, ez idő alatt pedig számos úttörő programban vett részt.

Dolgozott a COBE csillagászati műholdon, melynek feladata a kozmikus mikohullámú háttérsugárzás vizsgálata volt, legismertebb projektje pedig a Hubble űrtávcső, amely közeli infravörös, látható fény és ultraibolya tartományban végez észleléseket. 

A Hubble első, talán legfontosabb vívmánya volt az igen távoli világűr megfigyelése, ami a világegyetem régebbi múltjának kutatásával egyenértékű.

Robert Zimmerman író és űrtörténész szerint az 1960-as és '70-es években Nancy Grace Roman volt a NASA egyik legfontosabb embere, nélküle ugyanis a Hubble első tervei és koncepciói nem válhattak volna valóra.

(Borító: gizmodo.com, Fotó: kosmonautix.cz)

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/66995/pics/lead_800x600.jpg
Gyász,hírek,Hubble,Nancy Grace Roman,űrkutatás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?