hirdetés

Már a Windows 10 a legnépszerűbb

Ragnar Volarus

A Microsoft legutóbbi operációs rendszere decemberben végre megelőzte a sokáig piacvezető Windows 7-et. Apró szépséghiba, hogy mindehhez közel három és fél év kellett. A webes statisztikákat vezető Net Applications adatai szerint a Windows 10 1,1 százalékponttal növelte használati arányát decemberben, és ezzel az összes személyi számítógép tekintetében 39,2 százalékra, a Windowst futtató összes személyi számítógép között pedig 45,5 százalékra növelte a részesedését. 

Nagyon nehezen adta át a trónt a nagyon népszerű Windows 7, amely még 2012 nyarának végén vette át a piacvezető pozíciót a Windows XP-től. Attól az XP-től ami azután 20 hónappal nyugdíjba is vonult. Most viszont kevesebb mint 13 hónap van hátra a Windows 7 támogatásának tervezett megszüntetéséig, 2020. január 14-ig.

Az amerikai Computerworld becslése alapján mikor elérjük ezt a dátumot, akkor a Windows 7 még mindig több mint 36 százalékos részesedéssel fog rendelkezni az összes Windows-t futtató személyi számítógép között. (A Windows XP a támogatás megszűnésekor 29 százalékos használati aránnyal büszkélkedhetett.) Ez a szám viszont azért lehet kicsit riasztó, mert a biztonsági frissítések elmaradását követően ezek a Windows 7-et használó gépek hatalmas biztonsági kockázatot jelenthetnek.

A Microsoft a Windows 7 Professional és Windows 7 Enterprise változatokat használó vállalatok számára még felajánlott egy lehetőséget. A 2018 szeptemberében bejelentett Windows 7 Extended Security Updates (ESU) konstrukció keretében évente emelkedő díj ellenében még legfeljebb három évig megkapják a szükséges biztonsági frissítéseket.

Bárhogy is nézzük, azért elég komoly kudarc ez a Microsoftnak, hiszen a debütálását követő 12 hónapban ingyen lehetett frissíteni a Windows 10-re. Ám az ennek ellenére sem tudta elérni azt a terjedési ütemet, amit hat évvel korábban a Windows 7.

Persze nem is egy igazi sikersztori a Win10. Éppen a napokban egy újabb, nulladik napi sebezhetőségről hullt le a lepel. A biztonsági rés tetszőleges fájlok felülírására ad módot, ami az operációs rendszer összeomlását is előidézheti. És egy hónapon belül két nulladik napi sebezhetőség, ami már elég kínos. 

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/67096/pics/lead_800x600.jpg
Microsoft,operációs rendszer,Windows
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?