hirdetés

A fotó- és videómegosztáson alapuló közösségi médiáé a jövő

Dorogi László

Nem meglepő módon nagyot zuhant a Facebook népszerűsége 2018-ban, de a Twitter is először könyvelhetett el olyan évet, amikor csökkent a felhasználóinak száma. Az írott szöveg ma már senkit nem érdekel.

Az Edison Research és a Triton Digital közös jelentést készített az amerikaiak 2018-as médiafogyasztási- és -használati szokásairól, amelyből az derül ki, hogy a felhasználók szokásai drámaian változtak meg. Először csökkent például a közösségimédia-használat, 2018-ban kevesebben használták a közösségi médiát, mint a korábban bármikor. Az Edison Research kutatásában résztvevő 12 éves vagy annál idősebb felhasználók körében a válaszadók 77 százaléka mondta azt, hogy használják a közösségi médiát, ez 3 százalékos csökkenés az egy évvel korábban mért 80 százalékhoz képest. Ez akkor különösen jelentős visszaesés, ha hozzátesszük, a közösségimédia-használat évente átlagosan 7,77, de minimum 3 százalékkal nőtt az elmúlt kilenc évben.

A visszaesés valószínűleg nem egyszeri alkalom lesz, hiszen a legnépszerűbb közösségimédia-platformok már elérték a plafont, vélhetően a Facebook, a Twitter, a Linkedln, vagy az Instagram felhasználóinak száma is csökkenni fog a következő években. A változás oka az olyan platformok térnyerése, mint a WhatsApp, a Facebook Messenger vagy éppen a Snapchat, amelyet a fiatal felhasználók már sokkal inkább előnyben részesítenek a "hagyományos" platformokkal szemben.

Nem meglepő módon a Facebook-felhasználók száma is csökkent 2018-ban, a botrányokkal tűzdelt évnek köszönhetően a válaszadók 62 százaléka mondta hogy használja a Facebookot, ez öt százalékos csökkenés a korábbi évhez képest - ez egyelőre csak az amerikai lakosság körében igaz, így jelen pillanatban nehéz megmondani, hogy a Facebook elhagyása globális tendenciának nevezhető-e. Különösen a fiatal korosztály körében lett népszerűtlen közösségi platform a Facebook, a 12-34 éves korosztályban a felhasználóbázis mérete 15 százalékkal csökkent egy év alatt, ráadásul míg 2017-ben a felhasználók 48 százaléka a Facebookot nevezte meg kedvenc közösségi oldalának, addig ez az arány egy év elteltével 35 százalékra csökkent.

A Twitter is sokat veszített népszerűségéből egy év alatt, a platform fennállása óta ez volt az első év, amikor csökkent a felhasználók száma és aktivitása. Az adatok alapján a 12 évnél idősebb amerikaiak 21 százaléka használja a Twittert, ezzel a hatodik legnépszerűbb közösségi platformról beszélhetünk az USA-ban.

S ha már a fiataloknál tartunk, érdemes megjegyezni, hogy a már említett 12-34 éves korosztályba tartozó amerikaiak 29 százaléka a Snapchatet használta leggyakrabban a közösségi platformok közül 2018-ban, ez az előző évhez képest tíz százalékos javulás. Megfigyelhető trend, hogy a fotókon alapuló közösségi média feltörekvőben van. Az összes közösségimédia-platform közül csupán három olyan van - Instagram, Pinterest, Snapchat -, amely csak és kizárólag a kép- és videómegosztásra specializálódott, a hat legnépszerűbb platform közül csak ez a három könyvelhetett el felhasználói növekedést 2018-ban.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/67464/pics/lead_800x600.jpg
facebook,közösségi média
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?