hirdetés

Egy illiberális közösségi platform lehet a Facebook veszte

Doug Glatt

Hallottál már a VKontakte névre hallgató közösségi portálról? Jólvan, nincs semmi baj, ezidáig én sem. Belefutottam viszont egy érdekes elemzésbe, amely azt taglalta, hogy ez a közösségi platform áshatja meg végleg a Facebook sírját, úgyhogy kicsit utánanéztem a dolognak.

Fotó: underspy.org

Kiderítettem, hogy a Wikipédia szerint 2018 augusztusában 500 millió regisztrált felhasználója volt a VK-nak világszerte, összességében pedig a világ kilencedik leglátogatottabb honlapjaként tartják számon a szentpétervári központú szájtot. Ennek megfelelően Oroszországban már régen lenyomta népszerűségben a Facebookot és ebben azért nincs nehéz dolga, mert ugyanazt is tudja, mint a Facebook.

A VK-felhasználók publikus és privát üzeneteket küldhetnek egymásnak, csoportokat hozhatnak létre, nyilvános oldalakat és eseményeket kreálhatnak, megoszthatnak egymással képet, zenét, vagy videót és játszhatnak is a böngésző-alapon működő játékokkal. Ugye milyen ismerős? A platform immáron nyolcvannál is több nyelven érhető el világszerte, népszerűsége pedig folyamatosan nő, egy, az Európai Unió tizenöt országát, valamint az Egyesült Államokat érintő felmérés kimutatta, hogy az európai felhasználók 52%-a párhuzamosan használja a Facebookot és a VKontakte-ot, 29%-a csak a VK-t, 19%-a pedig csak a FB-t. Ami az amerikaiakat illeti, a megkérdezettek 43%-a használja egyszerre a két platformot, 26%-a csak a VKontakte-ot és 31%-a csak a Facebookot.

Ebből tehát jól látszik, hogy még a Facebook őshazájának tekinthető USA-ban is egyre szívesebben nyúlnak valami közösségi virtuális élményhez, ami nem veszélyezteti személyes adataikat és nem korlátozza jelentős mértékben szólásszabadságukat. Ja, hát igen, nem is mondtam: a felmérésben résztvevők azt találták a Facebook legnagyobb hibájának, hogy egyáltalán nincs a portálon véleménynyílvánítási szabadság, hiszen a megosztásokat és a hozzászólásokat is cenzúrázzák. Kvázi, mint a kommunizmusban: bárki jelenthet bárkit, ha valami olyat látott, ami az ő kis érzékeny lelkivilágát megsértette. Ilyen a VK-nál nincs.

Lehet itt keresni a kákán a csomót, csak felesleges, mert tényként kell kezelnünk a dolgokat: Cukros Márkóék ténykedése egyre több usernek szúrja szálkaként a szemét. Azt pedig már csak csendben teszem hozzá, elég különös, hogy egy ennyire az egyenjogúságért, egyenlőségért és liberális világrendért kiáltó platform moderátorai éppen azért dolgoznak nap mint nap, hogy ne legyen az ő véleményüknek ellensúlya.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/67640/pics/lead_800x600.jpg
facebook,közösségi média
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?