hirdetés

Megbuktott a recepciós velociraptor

Dorogi László

És vele együtt egy japán hotel több mint száz robot-alkalmazottja is. Csak a pluszmunkát csinálták az embereknek, ahelyett, hogy megkönnyítették volna az életüket.

Fotó: Dataconomy

Négy évvel ezelőtt találta ki a japán Hen-na hotel, hogy innovatív módon, a világon elsőként csak robotokat alkalmaz a szálloda különböző munkaköreinek elvégzésére. Az ötlet innovatívnak hatott és kissé ijesztőnek is, hiszen a robotika fejlődésével egyre több területen szorítja ki a robotizált munkaerő az embereket. No, nem a vendéglátóiparban, ahol mint kiderült, befuccsolt a szálloda terve.

A hotelben dolgozó robotok négy év alatt csak még több emberi munkát teremtettek, ezért most a 243 alkalmazott robot felét azonnali hatállyal kirúgták. Persze, nem a robotok hibája, hogy képtelenek voltak elvégezni a rájuk szabott feladatokat, sokkal inkább azon hardvereké, amelyeket a szálloda megrendelt. Különben is, ki gondolta azt jó ötletnek, hogy egy velociraptor recepciós majd vonzani fogja a vendégeket? És nem is ez a legnagyobb probléma, hanem az, hogy a velocirecepciósok képtelenek voltak az olyan alapvető műveletek elvégzésére is, mint a vendégek útlevelének lemásolása.

Vagy ott van például a baba formába bújtatott, mindent tudó kisokosnak szánt Churi. Belőle minden szobába telepítettek egyet-egyet, de általában a vendégek legégetőbb és legegyszerűbb kérdéseire sem tudott választ adni. A csomagokat cipelő hordárrobotok állandóan elakadtak az esőben és a hóban, összeakadtak a folyosón, ráadásul a hotel száz szobájából csak huszonötöt tudtak megközelíteni.

Szóval nem lett ez a dolog átgondolva, így most aligha meglepő az újratervezés a hotel részéről. Ki tudja, legközelebb már okosabban robotizálják a szállodát.

Címkék: robot
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/67682/pics/lead_800x600.jpg
robot
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?