hirdetés

Bánjunk óvatosan a #10yearchallenge kihívással

Dorogi László

Egy amerikai újságíró hölgy Twitter-csatornáján világított rá a Facebookon terjedő legújabb őrület veszélyeire. Igaza lehet?

Fotó: Wired

Kate O'Neill, a Wired újságírója azon kezdett el lamentálni, hogy lehetnek-e visszásságai a mostanában oly divatos tíz éves kihívásnak, ami Facebookon is Instagramon terjed tzvész gyorsasággal. A kihívás lényege, hogy a felhasználók egy magukról készített fotót párosítanak egy tíz évvel ezelőtt, szintén magukról készült képpel, aztán a virtuális galaxis lakói jót nevethetnek azon, mennyit is változik az ember egy évtized alatt.

O'Neill Twitter-posztja után egy komplett cikket is írt a népszerű jelenségről, de előbb lássuk problémafelvető posztját:

"Én 10 éve: valószínűleg épp a Facebook és az Instagram mémjével játszadoztam, ami arról szólt, hogy nézek majd ki 10 év múlva.

Én most: azon tűnődöm, hogyan bányászhatják ki az adataimat arra, hogy az arcfelismerő algoritmust fejlesszék az öregedés követésében és az életkor felismerésében."

Érdemes elgondolkozni Kate felvetésén, hiszen a Facebookon használt arcfelismerő algoritmusok már nagyon ügyesen tudják ugyanazt az arcot azonosítani különböző megvilágításban, különböző fejfedőben vagy anélkül, de a fejlesztők arra még nem találtak megoldást, hogyan tudna az algoritmus felismerni egy arcot egy évtized elteltével, az öregedés tagadhatatlan jeleit figyelembe véve.

Sokan csak egy újabb összeesküvés-elméletnek tartják Kate felvetését, de szerinte nagyon is sokat segíthet egy gépi algoritmusnak az, hogy a felhasználók rendezik össze magukról a régi és mostani fotókat, ugyanis így könnyebb és gyorsabb az azonosítás és a tanulás az algoritmus számára.

A Facebook persze rögtön kiadott egy cáfolatot, mondván semmi köze az új kihívásnak a megjelölt problémához, ezt csupán a felhasználók kezdték el és a kihívás jellege miatt tett szert ekkora népszerűségre. Mindenesetre nem árt meggondolni, hogy csatlakozunk-e a trendi mozgalomhoz.

(Forrás: pcworld.hu)

Címkék: facebook
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/67820/pics/lead_800x600.jpg
facebook
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?