hirdetés

Hatvan éve állt munkába az első magyar számítógép

Dorogi László

Az Esti Hírlap 1959. január 21-én számolt be az első magyar elektronikus számítógép, az M-3 elkészültéről, s noha hivatalosan erre az időpontra datálódik az első magyar elektronikus számítógép születése, az azt előkészítő munka sokkal korábban kezdődött.

Fotó: ajovomultja.hu

A gép importálásáról 1957-ben döntöttek, az akkori politikai viszonyokat ismerve pedig nem is érkezhettek máshonnan az alkatrészek, mint a Szovjetúnióból - erre utal az M-3-as nevében szereplő M betű is, ami Moszkvát takarja. Néhány hónappal az importálásról szóló döntés után megérkeztek az első, részegységeket tartalmazó ládák Magyarországra, majd nem sokkal később az a dokumentáció is elérhetővé vált a magyar "informatikusok" számára, amely alapján géptermet, szellőzőberendezést és négy ruhásszekrény méretű tárolót kellett építeni a részegységeknek.

A gépet működtető szakemberek - Dömölki Bálintm Németh Pál és Szeletsán János - elmondták, a dokumentációban egy szó sem esett arról, hogy az összeállított gépet hogyan kellene működtetni, ráadásul amíg más kommunista országokban szovjet szakemberek segjtették az M-3-asok beüzemelését, addig nálunk a magyar matematikusok és informatikusok kreativitására bízták, rájönnek-e a működési mechanizmusokra.

A gép másodpercenként 30 művelet elvégzésére volt képes, ám ezt az Esti Hírlap tudósítója annyira nem tartotta nagy számnak, hogy a gép beüzemeléséről szóló tudósításában azt írta: a gép 100 ezer műveletet hajt végre óránként. Mai szemmel nézve persze az M-3-as még rendkívül megbízhatatlanul működött, akkor is bemondta az unalmas például, amikor az MTA bizottságának akarták bemutatni működését.

Működése közben átlagosan félóránként keletkezett hiba, ezért a karbantartók kis túlzással többet dolgoztak vele, mint a matematikusok és programozók.

Az ünnepelt gép közel tíz évig működött, előbb Budapesten majd Szegeden, amíg le nem selejtezték 1968-ban. A magyar technikatörténet unikális értékének számító gépezet sajnos nem maradt fenn teljes egészében az utókor számára, de a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállításának keretein belül tobb fontos alkatrésze is megtekinthető.

Címkék: számítógép
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/67943/pics/lead_800x600.jpg
számítógép
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?