hirdetés

Újra lecsap a Facebook cenzúragépezete

Doug Glatt

Ismét mozgásba lendül a közösségi portál oldalak ellen indított kereszteshadjárata. Az álhírek terjesztését akarják megakadályozni - mondják.

Fotó: miifotos.com

Újabb fontos változás lépett életbe csütörtökön a Facebookon az oldalak kezelését illetően. A közösségi oldal közleménye szerint az új lépések az irányelveikkel ellentétes tartalmak kezelését teszik hatékonyabbá. Lássuk dióhéjban, miről is van szó.

Ezentúl minden oldalüzemeltetőnél megjelenik egy új menüpont, amelyre kattintva az oldalak tulajdonosai áttekinthetik, hogy mely bejegyzéseiket távolították el, mert azok nem feleltek meg az úgy nevezett közösségi alapelveknek. Ezalatt a menüpont alatt értesülhetnek az oldalkezelők továbbá arról is, ha egy-egy posztjuk terjedését korlátozták, mert az azokban szereplő információt előzőleg egy független tényellenőrző szervezet hamisnak minősítette. Aha, független.

A Facebook a visszaeső vétkezőkkel szemben is szigorítja eljárását, ezzel akadályoznák meg, hogy azok, akiknek egyszer már eltávolították az oldalukat a közösségi irányelvek megsértése miatt, egy klónozott oldal segítségével ugyanonnan folytassák tevékenységüket.

Szintén fontos változás lesz, hogy az Oldalminőség elnevezésű új rovatban egyre több információt bocsájtanak majd a kezelők számára, hogy miért is kerül strigula éppen az oldaluk neve mellé. Ahogy a Facebook közleményében fogalmaz, a bejegyzések eltávolításának leggyakoribb oka a gyűlöletbeszéd, a látható erőszak, illetve azoknak a személyeknek az istenítése, akik le vannak tiltva a Facebookról, ezt ezentúl hatványozottan szemmel tartják.

A Facebook az új szabályoktól azt reméli, hogy a több adminisztrátor által kezelt oldalak esetében a többi kezelő majd innen értesül egy-egy rossz útra tévedt társuk kifogásolható tevékenységéről és ők győzik majd meg arról, hogy ezt vagy azt azért mégsem kéne. Életszerű, nemde?

A Facebook régóta tiltja, hogy a felhasználók betiltott oldalakhoz, csoportokhoz, eseményekhez és felhasználói fiókokhoz megszólalásig hasonló tartalmakat hozzanak létre, ennek ellenére az a tapasztalat, hogy sokan megpróbálják kijátszani ezt a regulát, például azzal, hogy már létező oldalakat neveznek át, amelyeket gyakran eleve azért hoznak létre, hogy ezekkel pótolják a törölt változatot. Ennek gátjaként, ha egy felhasználó oldalát törlik a jövőben, más oldalait és csoportjait is automatikusan törölhetik, még akkor is, ha azok önmagukban nem sértik a közösségi irányelveket.

Tovább pörög tehát a Facebook cenzúragépezete, szóval óvakodjunk akkor is, ha éppen semmi rosszat nem tettünk. Szépen vagyunk.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/68057/pics/lead_800x600.jpg
facebook,közösségi média
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?