hirdetés

A Vodafone is berágott a Huaweire

Ragnar Volarus

Ideiglenesen leállt a Vodafone egész európai hálózatán az új Huawei maghálózati elemek telepítése. A mobilszolgáltató több országra - valószínűleg Magyarországra - is kiható akciója addig tart, míg az érintett országok kormányai és titkosszolgálatai megnyugtató választ nem adnak arra a kérdésre, hogy a berendezések használata ütközik-e nemzetbiztonsági érdekekbe.

Fotó: Yahoo Finance

Ezzel pedig csúcsrajár Európában a kínai Huawei Technologies-t érintő kémügy. A Vodafone mint a legnagyobb európai szolgáltató csoportszinten függeszti fel a gyártó maghálózati berendezéseinek telepítését, amit nem szabad félvállról venni. Szerencsére a döntés a már meglévő eszközök működését nem befolyásolja, különben komoly gondban lennénk itt Európában.

A Vodafone vezetőinek döntése értelmében a szolgáltatónál addig nem üzemelhetnek be Huawei technológiát a maghálózatban, amíg be nem bizonyosodik, hogy a Huawei valóban nem folytatott semmilyen kémtevékenységet, és nem nem szolgáltatott információkat a kínai hírszerzésnek. 

Az ügyben maga a Vodafone vezérigazgatója, Nick Reed nyilatkozott a sajtónak, kiemelve, hogy számukra a Huawei még nem válaszolt kielégítően a vádakra. A kínai gyártó ugyanis mindannyiszor kategorikusan tagadta a kémvádakat, de ez nem győzte meg eléggé sem a partnereket, sem az érintett titkosszolgálatokat. Reed ugyanakkor hozzátette, az ügy megoldásán minden érintett nagy erőkkel dolgozik, a Huawei-t is beleértve, mely "rendkívül nyitottnak" bizonyul a vizsgálódásra.

A kínai gyártó is eljuttatott a sajtóhoz egy nyilatkozatot, amelyben leírják, hogy a jelenleg zajló 5G-s kiépítéseknek csak egy kisebb szeletét képezik a maghálózati bővítések, emellett a cég háláját fejezi ki a Vodafone-nak az eddig belé vetett bizalomért, valamint hangsúlyozza, hogy a jövőben is rá fog szolgálni erre a bizalomra.

Németországban is feketelistán a Huawei

Az Egyesült Államok és Kanada után most Németország is csatlakozik a Huawei ellen folytatott boszorkányüldözéshez. A németek keresik a jogi eszközöket, hogy kizárják a Huaweit az ország 5G hálózatának fejlesztéséből, mert attól tartanak, hogy a cég a kínai kormánynak kémkedik. A Huawei értelemszerűen cáfol és tiltakozik.

A rossz hírek tehát csőstül érkeznek a Huaweihez, hiszen néhány napja lengyelországi források szerint a helyi kormányzat is arra készül, hogy Ausztráliához és Új-Zélandhoz hasonlóan minden 5G-s tenderből kitiltja a Huawei Technologiest. Lengyelországban ráadásul éppen a a kémügy kapcsán éppen két hete tartóztattak le egy lengyel és egy kínai állampolgárt - előbbi korábban évekig a helyi nemzetbiztonsági ügynökség, az ABW tisztje volt, utóbbi pedig a Huawei lengyelországi leányvállalatának egyik igazgatója. A Huawei természetesen elhatárolódott saját alkalmazottjától, akit azonnali hatállyal menesztett. De késő bánat, eb gondolat. 

A Vodafone ezen döntése nagyon rosszul érinti a Huaweit, hiszen a régióban eddig töretlenül növekedett a cég, amely jelenleg 35%-os piaci részesedéssel az egyik legjelentősebb telekommunikációs hálózati beszállítója az európai térségnek. A vállalat számos olyan országban készítette elő az 5G-s generációváltást ahol a Vodafone jelen van, és számos piacon már a kiépítési fázisban tart a folyamat.

Emiatt nem kis felfordulást okoz a döntés az 5G-s hálózatok idénre tervezett indulását illetően sem. A vizsgálat kimenetele döntő befolyással lesz erre, pláne ha a Huawei nem tudja hitelt érdemlően bizonyítani ártatlanságát.

Hogy ez mennyire érinti majd a Vodafone magyar leányvállalatát, az egyelőre nem világos, ez még a jövő zenéje.

Címkék: Huawei
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/68140/pics/lead_800x600.jpg
Huawei
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?