hirdetés

38 milliárd forintot érő jelszót vitt magával a sírba

Ragnar Volarus

Nem egyszer fordult már elő a történelemben, hogy mondjuk egy zseniális író nem tudta befejezni élete főművét mert az Úr magához szólította, az pedig még annál is többször, hogy a nagymama halálával egy családi recept örökre a feledésbe merült. Ami most történt Kanadában, az viszont eddig egyedülálló.

Merthogy meghalt a Quadriga nevű kanadai kriptopénztőzsde alapító-vezérigazgatója, és mivel ő volt az egyetlen, aki ismerte a hozzáféréshez szükséges jelszót, így most 180 millió kanadai dollártól (38 milliárd forint) vágta el a cég ügyfeleit.

Fotó: Pixabay

A Quadriga platformján bitcoinnal, litecoinnal, etherrel és más kriptovalutákkal lehet(ett) kereskedni. A cégnek 363 ezer regisztrált felhasználója van, és összesen 250 millió kanadai dollárral (53 milliárd forinttal) tartozik 115 ezer ügyfelének. A két összeg közötti különbség abból adódik, hogy Gerald Cotten számítógépén volt egy csak offline elérhető kriptopénztárca, amelyhez csak a férfinak volt hozzáférése, ebben ragadt benne a 38 milliárd forintnyi kriptopénz.

Az özvegy férje halála óta - január 14-én jelentették be hivatalosan - mindent tűvé tett, hátha felírta valahová a jelszót, ám nem járt sikerrel. Ez ha jobban belegondolunk az IT-biztonságtechnikusok álma, hiszen ennél nincs jobb, mintha egyetlen ember tudja a jelszót, és az csak az alany fejében van elraktározva. Csakhogy ez most ebben az esetben elég tragikus a cég ügyfeleire nézve. 

A cég hitelezővédelemért Új-Skócia tartomány legfelsőbb bíróságához fordult. Az eset pedig rávilágít arra, hogy a kriptopiac szabályozatlanságának nem csupán előnyei vannak, hanem komoly hátrányokkal is számolni kell. Egy hagyományos, államilag szabályozott pénzintézetnél például nem fordulhatna elő, hogy egyetlen emberen múlik, hogy az ügyfelek hozzájuthatnak-e a saját pénzükhöz.

Fotó: Pixabay

A 30 éves Gerald Cotten egyébként kihívta maga ellen a sorsot. Hiszen Crohn-betegsége - a bélrendszer nyálkahártyájának gyulladásos, hasmenéssel és fájdalommal járó, és akár az életet is veszélyeztető betegsége - szövődményeibe halt bele, amikor épp egy indiai árvaházban önkénteskedett. Ahol ugye könnyű összeszedni egy fertőzést. Az ő betegségével ez most végzetesnek bizonyult. 

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/68543/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?