Blogolj!

A Facebook nem nagyon akarja, hogy töröljük az adatainkat

Ragnar Volarus

Még a Cambridge Analytica botrány után ígérte meg Mark Zuckerberg, hogy bevezetnek egy olyan funkciót, amivel a felhasználók bármikor törölhetik az előzményi, történeti adataikat. Viszont ennek az adatvédelmi funkciónak a megvalósítása igencsak lassan halad. Indokolatlanul lassan.

Valószínűleg nem a kevés munkaerő, vagy a kellő tudás hiánya okozza a késést. Elvégre nem egy hihetetlenül nehéz feladat kirakni egy gombot a közösségi oldal felületére, amivel törölhetnénk az előzményeinket. Sokkal inkább az, hogy egy ilyen funkcióval lábon lőné magát a közösségi portál, hiszen tönkrevágná a célzott hirdetésekhez felépített adatbázisokat. Mert ha a felhasználó minden ilyen jellegű előzményi adatát kitörölhetné, akkor a reklámok megjelenítése közel sem lenne olyan hatékony, ez pedig a Facebook bankszámláin is megmutatkozna.

Tehát a késlekedést az okozhatja, hogy Zuckerbergék már megint kiskaput keresnek, hogy az adatvédelmi problémák kezelése mellett azért a profilozási adatoktól se kelljen azonnal megválniuk. 

Pedig a Facebook kapcsán nem új keletű panasz, hogy bizonyos adatok nem törölhetők olyan szabadon, mint ahogy azt sokan elvárnák. Az egyik ilyen az előzmények (profiltörténet) takarítása. Tudják, hogy ezen a téren lépniük kell, már be is jelentették rá a megoldását, csakhogy az olyan mint a Luca széke. Lassan készül. Pedig Zuckerberg már tavayl, a Cambridge Analytica botrány kitörése után megígérte, hogy bevezetnek egy olyan funkciót, amivel a felhasználók bármikor törölhetik az előzmény adataikat, egyúttal a funkció alkalmas lenne arra is, hogy a felhasználók megtiltsák a Facebooknak bizonyos adatok tárolását.

A Nagy Testvér mindent lát és Facebooknak hívják

A Facebook korábbi biztonsági szakembere érdekes dolgokat mesélt el az amerikai CNBC-nek. Többek között azt, hogy a közösségi portál biztonsági csapata lenyomozhatja privát üzeneteinket és tartózkodási helyünket, ha szerintük veszélyt jelentünk rájuk. A Facebook folyamatosan monitorozza és követi azon felhasználók mozgását, akiket a cég biztonsági csapata a közösségi oldal dolgozóira és irodáira nézve potenciális fenyegetésként értékel - számolt be az amerikai CNBC portál.


A probléma megoldásához viszont az elmúlt néhány hónapban nem kerültünk közelebb. A közösségi portál vezetői persze igyekeznek mindenkit megnyugtatni. Legutóbb éppen David Wehner, a vállalat pénzügyi igazgatója a Morgan Stanley technológiai konferenciáján jelezte, hogy nem feledkeztek meg a törlési funkcióról, és azt meg is fogják valósítani. Várhatóan még az idei évben. A szakember ezt a fejlesztést egyelőre "Clear History" néven emlegette. Epekedve várjuk.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/69789/pics/lead_800x600.jpg
facebook,Mark Zuckerberg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?