Blogolj!

A háború folytatódik - a Huawei beperelte Amerikát

Ragnar Volarus

Beperelte az Amerikai Egyesült Államok kormányát a Huawei Technologies, ezzel egyre keményebb a csata a két nagyhatalom közti gazdasági-politikai ütközetben. A kínaiak szerint az USA kormánya megsértette saját országának alkotmányát a 2019-es védelmi költségvetési törvény egyes szakaszaival.

"Az Egyesült Államok Kongresszusának többszöri próbálkozás után sem sikerült bárminemű bizonyítékkal alátámasztania a Huawei Technologies termékei ellen bevezetett tilalmát. Utolsó lehetőségként kénytelenek vagyunk ehhez a jogi lépéshez folyamodni" - mondta Guo Ping a Huawei elnöke.

Tehát az USA-ból szinte teljesen száműzött kínai gyártó alkotmányossági kifogásokra hivatkozva beperelte az Egyesült Államok kormányát. A Huawei beadványában a 2019-es védelmi költségvetésről szóló törvény, a National Defense Authorization Act. (NDAA) 889-es szakasza ellen emelt kifogást. A kínaiak szerint ez a rész nem csupán azt tiltja meg az Egyesült Államok kormányzati szerveinek, hogy a Huawei készülékeit és szolgáltatásait használják, hanem arról is rendelkezik, hogy pénzbeli támogatást vagy hitelt adjanak olyan harmadik félnek, aki Huawei termékeket vagy szolgáltatásokat használ – mindezt közigazgatási vagy bírósági eljárás nélkül.

A vállalat szerint ez sérti a személyre szabott jogi intézkedések tilalmáról szóló Bill of Attainder Clause-t és a méltányos jogi eljárásról szóló Due Process Clause-t, valamint a hatalmi ágak szétválasztásáról szóló alkotmányos alapelvet, hiszen az amerikai kongresszus nemcsak a törvényt alkotta meg, hanem megpróbálja azt érvényesíteni és végrehajtani is. 

Így pedig az NDAA korlátozásai nem csak a Huaweinek okoznak komoly anyagi és erkölcsi károkat, hanem egyúttal az Egyesült Államok gazdaságát is. A Huawei úgy érzi, hogy az eszközeik nélkül jóval lassabb ütemben építhetők ki az országban az új generációs 5G hálózatok, és nem elhanyagolható tény az sem, hogy jóval drágábban.

Németországban is feketelistán a Huawei

Az Egyesült Államok és Kanada után most Németország is csatlakozik a Huawei ellen folytatott boszorkányüldözéshez. A németek keresik a jogi eszközöket, hogy kizárják a Huaweit az ország 5G hálózatának fejlesztéséből, mert attól tartanak, hogy a cég a kínai kormánynak kémkedik. A Huawei értelemszerűen cáfol és tiltakozik.

A kínaiak egy meg nem nevezett forrásból származó iparági becslés hivatkozva kijelentette, hogy ha ők is pályázhatnának a a piaci versenyben, akkor a vezeték nélküli hálózatok kialakításának költsége 10-40 százalékkal csökkenhetne. Ez pedig nem kevesebb mint 20 milliárd dollárnyi megtakarítást eredményezhetne az Egyesült Államoknak az elkövetkező négy évben.

Viszont a Huaweinek nem ez az egyetlen, és talán nem is a legnagyobb problémája. Mert az USA már európai szövetségeseinél is kőkeményen lobbizik, hogy a kínai beszállítók termékeit potenciális nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva kitiltsák a legtöbb EU-s tagállamból. A gyártó részben éppen ezért nyitotta meg a héten Brüsszelben Kiberbiztonsági Átláthatósági Központját, ahol a cég partnerei és az uniós kormányzati szervek a Huawei készülékein és minden berendezésén futó forráskódot tetszőleges eszközökkel átvilágíthatják, olyan rejtett hátsó kapuk és egyéb sebezhetőségek után kutatva, melyeken át a kínai hírszerzés értékes információhoz juthat.

Címkék: Huawei
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/69940/pics/lead_800x600.jpg
Huawei
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?