hirdetés

540 millió Facebook-felhasználó adatait találták meg publikus szervereken

Ragnar Volarus

Több mint félmilliárd felhasználó adatait találta meg az UpGuard nevű kiberbiztonsági cég két véletlenül publikusan hagyott szervereken. Ezek között találhatóak hozzászólások, lájkok, felhasználónevek és egyéb adatok, amikhez bárki hozzáférhetett – írja a Tech Crunch.

Az adatok egyik felét egy mexikói cég, a Cultura Colectiva felejtette véletlenül egy jelszóval nem védett szerveren, a másik felét pedig egy már megszűnt kaliforniai vállalkozás, az At The Pool hagyta egy szerveren. A cég szerint ez utóbbi az aggasztóbb, ezen a szerveren 22 ezer felhasználó adatait tárolták, többek közt ismerősök listáival, érdeklődési körökkel, fotókkal, csoportokkal és bejelentkezésekkel.

Az UpGuard tájékoztatása szerint egyik cég sem reagált a megkeresésükre, de az At The Pool által gyűjtött adatok rejtélyes módon éppen akkor tűntek el, mikor a cég elkezdte kinyomozni, hogy ki állhat a név mögött.

A Facebook azonnal szólt a szervereket hostoló Amazonnak, hogy vegyék le az adatokat. A közösségi oldal szóvivője elmondta, kifejezetten és határozottan tiltják a velük együttműködő cégeknek, hogy publikus adatbázisokban tárolják az adatokat, és ugyan nincs arra utaló jel, hogy bárki kihasználta volna ezt, természetesen vizsgálódnak az ügyben.

Ezzel pedig a heti Facebook-adatszivárgási botrányt ki is pipálhatjuk. 

Címkék: facebook
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/71074/pics/lead_800x600.jpg
facebook
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?