hirdetés

A YouTube szerint nem gyulladt ki a Notre-Dame

Dorogi László

Alaposan befürdött álhírszűrő algoritmusával az egyik legnagyobb videómegosztó portál hétfőn, amely álhírnek minősítette a Notre-Dame katasztrófáját megörökítő felvételeket.

A nagyhét első napján kigyulladt és hosszú órákon keresztül égett a francia főváros, Párizs egyik jelképe, a Notre-Dame székesegyház hétfő este, A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett a teljes tetőszerkezet. A lángokat csak több órás erőfeszítéssel tudták megfékezni, egyes részeken eloltani kedd hajnalra. A tűzoltóság tájékoztatása szerint sikerült megmenteni a 850 éves gótikus épület kőből készült szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól - számoltunk be róla kedd reggel.

Nagy a kár, de megmentették a Notre-Dame-ot!

Kigyulladt és órákon át égett a francia főváros, Párizs egyik jelképe, a Notre Dame székesegyház hétfő este, a nagyhét első napján, a tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetőszerkezete. A lángokat csak több órás erőfeszítéssel tudták megfékezni, egyes részeken eloltani kedd hajnalra.

A katasztrófát sokan közvetítették élőben telefonjaikkal a Facebookon, az Instagramon és számos erre alkalmas felületen, ám a YouTube- videómegosztó portálnál valami nagyon félresiklott. A portál álhírek terjedése ellen létrehozott algoritmusa ugyanis nemes egyszerűséggel kamunak minősítette a Notre-Dame lángolását megörökítő felvételeket, a képsorok alatt pedig a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokra hivatkozó linkeket kínált fel a nézőnek hiteles forrás gyanánt.

A YouTube-ot számos kritika érte az elmúlt időszakban azért, mert szinte ellenőrizetlenül terjedhetnek rajta álhírek, ezek megelőzésére alkotta meg a portál álhírszűrő automatizmusát, ami, mint a példa is mutatja, nem működik teljesen hatékonyan. Ennek az algoritmusnak az lenne a feladata, hogy kiszűrje az álhíreket tartalmazó videókat és azok helyett megbízható oldalakat ajánljon az adott téma iránt érdeklődőknek.

A YouTube elnézését kért a tévedésért és ki is kapcsolta a tűzesetről készült felvételek alatt az álhírszűrő funkciót, a videómegosztó portál szóvivője szerint sajnálatos módon néha előfordulhat, hogy az algoritmusok tévednek.

Címkék: álhír, Youtube
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/71493/pics/lead_800x600.jpg
álhír,Youtube
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?