Blogolj!

Ki hitte volna? A Facebook már megint véletlenül hibázott!

Ragnar Volarus

Na most a Facebook már megint átaludta az x+1-edik adatbotrányát, vagy csak játsszák a hülyét. Mert szerintük véletlen volt.

Ki ne hallott volna a közösségi portál tavalyi évben összehozott legnagyobb adatvédelmi botrányáról? Akkor a Facebook ígért fűt-fát, mindenhol azt hangoztatták, ezentúl a felhasználóik adatainak megőrzése lesz a legfontosabb feladatuk, többet nem fordul elő velük újabb Cambridge Analytica botrány.

Talán nem nagy merészség kijelenteni, hogy nem feltétlenül mondtak igazat. Havonta legalább egyszer hasonló szövegkörnyezetben kerül elő a cég neve. Ahogy most is, miután kiderült, hogy a becslések szerint másfél millió felhasználó emailes kontaktjaihoz férhettek hozzá – írja a Business Insider. A Facebook zsigerből lepattintotta magáról a vádakat, miszerint mindez nem volt szándékos, az érintetteket értesítik és törlik az adatokat.

A cég elmondta, hogy a fatális véletlen annak köszönhető, hogy három éve megváltozott a regisztráció menete. Előtte az oldalhoz újonnan csatlakozóknak lehetősége volt arra, hogy az emailfiókjukban elmentett kontaktlistát feltöltsék, így sokkal hatékonyabban és gyorsabban találták meg ismerőseiket. A 2016 májusában bemutatott és újratervezett regisztrációs oldalon ez a szöveg eltűnt, viszont a kontaktok listája minden kérdezősködés és hozzájárulás nélkül, automatikusan feltöltődött. Így történnek a véletlenek Facebookék háza táján. 

Hogy az elmúlt három évben hogyan nem sikerült mindezt észrevenni, az bizony egy igen cirkalmas kis népmesének lehetne alapanyaga. Mert mindez nem minden alkalommal történt meg, csak bizonyos esetekben, mikor a felhasználót arra kérte az oldal, hogy igazolja személyazonosságát azzal, hogy beírja az emailfiókja(!) jelszavát. Ha az óvatlan felhasználó ezt megadta, akkor ráfázott, mert elindult a kontaktlista feltöltése. Viszont legalább egy felugró ablakban értesítették, hogy az adatok importálása sikeres volt. 

A cég szóvivője természetesen elismerte a nyilvánvalót, de azt mondja, nem tudtak erről a hibáról egészen áprilisig, és mikor a tudomásukra jutott, azonnal le is állították ezt a fajta azonosítási módot. Szerény becsléseik szerint ez megközelítőleg másfél millió felhasználót érintett, de istenbizony nem osztották meg senkivel a kontaktlistákat és azon nyomban törlik őket.

"Kijavítottuk a hibát, és értesítjük azokat a felhasználókat, akiket érinthet az ügy. A felhasználók a beállításokban ellenőrizhetik, milyen kontaktokat osztottak meg a Facebookkal" – írták.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/71587/pics/lead_800x600.jpg
facebook,Mark Zuckerberg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?