Blogolj!

Nem várt helyről érkezhet segítség a Notre-Dame újjáépítésére

Ragnar Volarus

A videojátékokról manapság leginkább negatív kontextusban beszélnek, erőszakosak, elbutítják a fiatalokat és így tovább. Most viszont nehéz lesz rosszat mondani. 

Még füstölögtek a romok a Notre-Dameban, mikor megindult a globális összefogás és számtalan helyről kezdett ömleni a pénz az évekig tartó és csillagászati pénzt felemésztő újjáépítésre. Pénzbeli és tárgyi felajánlások rengeteg ország kormányától, vállalatoktól és magánszemélyektől. Mindez azért, hogy újra régi pompájában tündököljön a Notre-Dame, és olyan legyen mint amit láthattunk. És itt következik az egyik komoly probléma. Mert a projekthez nem csak temérdek pénzre lesz szükség, hanem a mérnököknek és művészeknek referenciaként használható anyagokra lesz szükségük, hogy képesek legyenek a lehető legpontosabban újraalkotni a megsemmisült szerkezeteket.

És itt lép a képbe az Ubisoft, egy videojáték-gyártó vállalat. Akiknek egyik legsikeresebb játéka az Assassin"s Creed sorozat, amelyben igazából bérgyilkost alakítunk - na tessék, ebbe bele lehet kötni -, aki a gonosz templomosok szervezete ellen harcol. A sorozat jelen pillanatban 11 részt élt meg, és ennek egyik epizódja az Assassin's Creed: Unity. Ez a francia forradalom idején játszódik, természetesen Franciaországban, és a Notre-Dame is megtalálható benne, még be is járhatjuk, sőt meg is mászhatjuk a falait. Nagy cucc, gondolhatnánk, miben segíthet egy pixelhalmaz? Nos abban, hogy az Ubisoft egyik művésze két éven át dolgozott a Notre-Dame lemodellezésén.

A háttérben . . - Fotó: Ubisoft

Ez nem megszokott eljárás, hiszen a videojátékok általában csak nagy vonalakban szokták lemásolni a valós helyszíneket, legfeljebb egyes részleteik esetében vigyáznak a pontosságra. Szerencsére jelen esetben ez utóbbi történt. 

Caroline Miousse, a Unity egyik felelős művésze a The Verge-nek adott interjújában elárulta, hogy két éven át dolgozott megszállottan a Notre-Dame minél precízebb lemodellezésén, még arra is őrült módon figyelt, hogy a téglák a megfelelő helyekre kerüljenek a falakban. Itt-ott persze kissé kénytelen volt belenyúlni a dizájnba, hiszen a játékosok mozgásának segítése érdekében ezeket a módosításokat meg kellett tennie, de általánosságban véve rendkívül részletes és precíz munkát végzett, ami nagyban segítheti majd az újratervezést.

Persze azt se hallgassuk el, hogy emellett a cég félmillió eurót (~160 millió forintot) ajánlott fel a rekonstrukciós munkákra. Másrészt az Ubisoft a játékot most ingyen elérhetővé tette április 25-ig, hogy mindenki bejárhassa a Notre-Dame minden sarkát. Ha szeretné kipróbálni, kattintson ide és hajtsa végre a nulla eurós vásárlást. A játék élvezetéhez előbb telepíteni az Ubisoft Uplay kliensprogramot.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/71564/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?