Blogolj!

Magyar e-mail fiókokba is megérkezett a Sextortion zsarolólevél

Ragnar Volarus

Az elmúlt időszakban megszaporodott a bejelentések száma a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetéhez (NBSZ NKI), miszerint csalók e-mailben próbálnak meg pénzt kizsarolni a felhasználóktól.

A Sextortion névvel illetett zsarolólevelekben a csalók azt állítják, hogy különféle biztonsági rést kihasználva bejutottak az informatikai eszközére, amelyet kémprogrammal fertőztek meg. Néha még egy általunk használt korábban kiszivárgott jelszavunkat is leírják a levélben, hogy hihetőbbnek tűnjön. Emiatt egyébként érdemes Chrome felhasználóknak telepíteni a Password Checkup bővítményt, amely figyelmeztet minket, ha valamelyik jelszavunkat vélhetően megszerezték tőlünk.

A zsarolólevél ráadásul pszichológiai nyomásgyakorlást is alkalmaz, mivel azt állítják benne, hogy a telepített kémprogramnak köszönhetően az áldozatok webkamerájával rögzítették mikor pornográf tartalmat néznek. Emiatt követelik a pénzt, amit ha nem fizetünk ki, akkor a kínos felvételeket elküldik az ismerőseiknek.

Az üzenetek legtöbbször angol és német nyelven érkeznek, de mára megjelent a csalás magyar nyelvű változata is. 

Az ilyen levelektől nem kell rögtön megijedni, hanem higgadtan át kell nézni. A feladó általában egy nagyon fura e-mail cím, a levelek sürgető hangnemben íródnak, emiatt szokatlan és nem használt nyelvi fordulatokat, nagyon gyakran helyesírási hibákat tartalmaznak, rejtett és speciális karakterek szerepelnek bennük, váltakozik bennük a tegeződő és magázódó hangnem.

A csalók által követelt összeg kifizetése egyáltalán nem javasolt. Abban az esetben, ha ilyen, vagy ehhez hasonló zsaroló üzenetet kap, indokolt a levél azonnali törlése. Amennyiben mégis felmerül annak gyanúja, hogy a zsaroló valós információkkal rendelkezhet az áldozatról, ellenőrizze e-mail címének és jelszavainak lehetséges kompromittálódását, tegyen feljelentést, illetve továbbítsa levelét mellékletként (fejléccel együtt) a cert@nki.gov.hu e-mail címre. 

A gyanús üzenetekkel kapcsolatos további információkat, hasznos tanácsokat az NBSZ NKI oldalán itt talál: https://nki.gov.hu/it-biztonsag/kiadvanyok/segedletek/tudnivalok-a-sextortion-zsarololevelekrol/ .

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/71633/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?