hirdetés

Elindult a világ legnagyobb gyógyszerszállító drónszolgáltatása


A Globális Oltóanyag- és Oltási Szövetség (GAVI) bejelentése alapján a héten elindult a világ legnagyobb gyógyszerszállító drónszolgáltatása Ghánában. A szövetség szerint a kezdeményezés révén 12 millió embert tudnak ellátni védőoltásokkal, vérrel és életmentő gyógyszerekkel a nyugat-afrikai országban.

Senkinek sem szabadna meghalnia Ghánában azért, mert vészhelyzet esetén nem fér hozzá a szükséges gyógyszerekhez

mondta el a szolgáltatás elindításakor Nana Akufo-Addo ghániai elnök a kelet-ghánai Omenakóban, ahol a négy drónelosztó-központ egyikét felállították. A gyógyszerszállító drónflottát az amerikai Zipline International robotikai vállalat üzemelteti, a ghánai egészségügyi minisztérium és a GAVI támogatásával.

A Zipline szerint elosztóközpontonként nagyjából 30 drón áll készen, hogy napi 24 órában – sárgaláz, gyermekbénulás, kanyaró, agyhártyagyulladás – elleni vakcinákat szállítson az ország csaknem kétezer egészségügyi intézményébe.

Az 1,8 kilogrammnyi rakomány elszállítására és óránként 110 kilométer megtételére képes drónok rendkívül hasznosak olyan esetekben, amikor minden perc számít: veszettség elleni oltást vagy kígyómarás esetén szükség ellenszérumot is szállítanak.

A szolgáltatás igénybevételéhez mindössze egy szöveges üzenetet kell küldeni, és a kért gyógyszert perceken belül útnak indítják a drón segítségével. Ez azt jelenti, hogy a korábban órákig vagy esetleg napokig tartó várakozás helyett, az életmentő szer nagyjából 30 percen belül a helyszínen lesz, és a drón egy ejtőernyővel dobja le a klinikához.

A ghánai drónflotta már a második ilyen jellegű szolgáltatása a Zipline-nak Afrikában. Az amerikai cég 2016 októberében indította el a vérszállító drónszolgáltatást a kelet-afrikai Ruandában, ahol azóta már több 13 ezer csomagkézbesítést bonyolítottak le a vezető nélküli repülőgépek.

(Borító: uavexpertnews.com, Fotók: pharmaceutical-technology.com)

Címkék: drón, gyógyszer, hírek
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/72009/pics/lead_800x600.jpg
drón,gyógyszer,hírek
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?