Blogolj!

A Chrome is használja mostantól a lusta betöltést

Ragnar Volarus

A lusta betöltés nevű technika jelentősen felgyorsítja az oldalak betöltését. A Chrome 74-es verziójában még manuálisan nekünk kell bekapcsolni, de a következő változat már alapból tudni fogja.

Már az összes támogatott platformra letölthető a Google Chrome 74, amely a Windows 10 sötét témája mellett számos más továbbfejlesztést és biztonsági javítást tartalmaz, emellett a "lusta betöltés" (lazy loading) nevű technikát is alkalmazza, amely az oldalak betöltését is felgyorsítja. A funkció egyelőre még kísérleti szolgáltatás, így alapértelmezetten nincs engedélyezve a Chrome 74-ben, azt nekünk magunknak kell bekapcsolnunk.

A technika már nem új, de a Google most először tette hozzáférhetővé a Chrome stabil változatában. Lényege, hogy az alkalmazás először csak a legfontosabb oldalelemeket tölti be, a továbbiakat csak a görgetéskor hozza be. Ezáltal az oldal sokkal gyorsabban és gördülékenyebben jelenik meg, mert nem töltődnek le a sávszélességet fölöslegesen lefoglaló elemek.

További előny, hogy a lusta betöltés nem csupán a töltési időt rövidíti, de a rendszererőforrások felhasználását is takarékosabbá teszi.

Jelenleg még csak kézzel tudjuk bekapcsolni a szolgáltatást, ehhez a címsorba írjuk be chrome://flags/, majd keressük meg az Enable lazy image loading és Enable lazy frame loading sorokat és engedélyezzük a funkciót.

A június elején megjelenő Chrome 75-ben már ezzel se kell foglalkoznunk, alapból élvezhetjük a lusta betöltés okozta gyorsulást.

Címkék: Chrome
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/72031/pics/lead_800x600.png
Chrome
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?