Blogolj!

Sir Drone A Lot úgy mutatja meg a világunkat, ahogy soha nem láttuk


A hazai drónfotózás egyik legismertebb alakja Sir Drone A Lot, aki bár álnéven mutatja be közösségi oldalain a képeit, és még a saját fotókiállításán is inkognitóban volt jelen, mégis rövid idő alatt ennek az új műfajnak az ikonikus alakjává válta. A Blogstarnak többek között arról mesélt, hogyan választ témát, mennyire tervezi meg előre a kompozíciót, és a tökéletes pillanat megörökítéséhez milyen előkészületeket tesz egy drónpilóta?

- Miért álnéven publikálod a képeidet?

- Eleinte csupán az volt az oka, hogy privát életben egy teljesen más területen dolgozom és nem akartam összemosni az ottani munkámat a drónozással. Most viszont már azt vettem észre, hogy az emberek szeretik a titokzatosságot, a titkok pedig azért vannak, hogy megőrizzük azokat. Amíg én jól érzem magam benne, és megvan a varázsa a közönség számára, addig Sir Drone A Lot maradok.

- Hogyan kezdődött a szerelem?

- Egy gyönyörű drónnal készült Youtube videó indította be vágyat, majd miután több száz videót megnéztem a témában, elkezdtem körülnézni a drónpiacon. Szerencsére minden megtalálható az interneten, ami a döntéshez kellett,  ezért már a főbb részletekkel tisztában voltam a választott drónnal a vásárlás előtt.

- Melyek a számodra fontos témák és helyszínek?

- Mindenhol meg lehet találni a szépet, az érdekeset, amit a drón egyedi perspektívájából lehet megörökíteni. Természetesen a drónfotózás nem azt jelenti, hogy nyakra-főre mindent lekattintunk felülről és akkor már lesz egy csomó szép drónfotónk. Én nagyon szeretem az érdekes épületeket, városrészeket, vagy a természeti csodákat, de simán lehet csinálni egy nagyon jó felvételt egy szántóföldön dolgozó traktorról is.

- Milyen a jó kép számodra, mit szeretnél megmutatni a levegőből?

- Ritkán csinálok spontán képet. A legtöbbször pontosan tudom, eltervezem előre, mit szeretnék megmutatni és hogyan. Alaposan el kell mélyülni a fényképezésben, alkalmazni az írott és íratlan szabályokat, és meg kell keresni az adott téma legérdekesebb perspektíváját, aztán már „csak” ki kell várni a legalkalmasabb pillanatot, megvilágítást. A képeimmel általában olyan helyszíneket szeretnék megmutatni, ahol nap, mint nap járnak az emberek,  de még így sohasem látták.

- Mi a drónpilóta legnagyobb rémálma? Voltál olyan extrém helyzetben repülés közben, ami komolyan megizzasztott?

- A mai modern drónok már nagyon biztonságosak. Extrém esetektől, súlyos pilótahibákból eltekintve kicsi a valószínűsége a baleseknek, zuhanásoknak. Minimális szinten ismerni kell a fizika törvényeit, gondolok itt a propellerek jegesedésére télen, vagy a hideg akkumlátorok hirtelen teljesítményeséséből eredő balesetekre, vagy extrém melegben a túlhevülésre. Általában ezekre odafigyelve ritkán történik baleset. Amiről sok videót láttam, az talán a madártámadás. Ezt nevezhetjük rémálomnak. Főként nagyobb testű madarak, sirályok közelében kell nagyon óvatosnak lenni. A másik nagy veszély az esti repülés lehet, mert a drón szenzorai sötétben már nem működnek, vagy legalábbis nem mindegyik. Ilyenkor könnyű benézni egy légkábelt, egy faágat, egy antennát, vagy egy szemmel is alig kivehető tárgyat.

- Mennyire divatos hobbi ma a drónozás?

- Mivel a kereskedelmi forgalomban kapható drónok ára az elmúlt években jelentősen csökkent, így egyre szélesebb körben vált elérhetővé ez a hobbi. Természetesen itt is élesen elkülönül a játék, az amatőr és a profi katergória, mind árban és tudásban. Az amatőr kategória felső szegmensében már professzionális kamerával, GPS-szel, szenzorokkal felszerelt drónok kaphatóak, amelyekkel már minden igényt kielégítő fotók és videók készíthetők privát, és sokszor üzleti felhasználásra is. Sokan úgy tartják, hogy ez csak a jómódúak kiváltsága, de ez nem igaz, mert egy átlag magyar dohányos többet költ évente cigarettára, mint amennyi annak a drónnak az ára, amivel én repülök.

- Az egyik legismertebb hazai drónoperatőr vagy, sokan kérnek tőled tanácsot a közösségi oldalakon is. Mire hívnád fel azok figyelmét, akik most ismerkednek ezzel a műfajjal?

- A drónosok között jó az összhang, általában mindenki pozitívan áll hozzá és segít a többieknek. Tőlem is sokszor kérdeznek, amint időm engedi, mindig válaszolok mindenkinek. A legtöbbször kezdők vagy vásárlás előtt állók kérik ki a tanácsaimat. A legfontosabb, hogy sokat olvassunk a témában, vagy nézzünk videókat, mielőtt kérdezünk. Sokszor találkozni olyannal fórumokon, hogy valaki frissen belép, és nem olvassa el az ajánlott dolgokat, pedig a legtöbb helyen szépen topikokba rendezve vannak a FAQ-k. Iyenkor megdorgálják az illetőt és javasolják, hogy előbb olvasson, aztán kérdezzen. A másik nagyon fontos dolog, mielőtt valaki belevág, hogy ismerkedjen meg a vonatkozó jogszabályokkal, majd a tudásához megfelelő repüléseket végezzen, ne egyből a házak között, emberek felett repkedjen rutintalan pilótaként.

 - Itthon jelenleg a drónozásra vonatkozó törvénykezés még gyerekcipőben jár. A drónos közösség tudja-e javaslatokkal segíteni a törvényhozók munkáját?

- Az lenne a legpraktikusabb, ha felhasználói oldalról közelítenék meg a jogszabályokat. Van érdekképviselet, ők segítik a drónos társadalom nevében a jogalkotókat. Nagyon reméljük, hogy az új szabályozás mindenki számára könnyen alkalmazható, betartható lesz, és minden szempontból elősegíti a biztonságos repülést.

- Videókat is készítesz. A fotó, vagy a mozgókép adja jobban vissza azt a hangulatot, amit meg szeretnél mutatni?

- Az attól függ, mi a cél. Egy jól elkapott fénykép sokszor izgalmasabb, mint egy videó, de természetesen vannak témák, amelyeket csak videón keresztül lehet jól bemutatni. A videózásnál is meg kell ismerkedni az operatőri munka szakmai fogásaival, törvényszerűségeivel, és alkalmazni azokat. Nincs unalmasabb annál, mint amikor valaki magasan repülve össze-vissza forog és rángatja a kamerát. A videókat is meg lehet csinálni szépen, izgalmasan, csak tudni kell itt is mi az érdekes.

-A drónozás mennyire dokumentalista műfaj, mennyire mutatja a valóságot, és hol kezdődik az operatőr művészete?

- Fontos leszögezni, hogy a drón a legtöbb használója számára egy kamera, ami repül. Nincs sok lényegi különbség kézi és egy drónra szerelt kamera között. Aki az átlagosnál szebben, jobban szeretné elkészíteni a képet, a videót ,az “raw” nyersanyagot készít, amiben nincsen a kamera gyártója által beépített szoftveres utómunka, csak a részletgazdag nyersanyag. Aki az utómunka tudományában is elmélyül, az fog csak igazán lélegzetelállító képet, filmet alkotni. Az utómunka során megmaradhatunk a realitás talaján és valósághű képeket készíthetünk, esetleg egy-egy fontosabb tényezőt kidomborítva, de az utómunkához használt szoftverek képesek teljesen átformálni a képet, és hagyni az alkotó fantáziáját szabadon szárnyalni. Az utómunka legalább annyira fontos, mint a nyersanyag elkészítése. Az is egyfajta művészet.

- Tavasszal volt egy kiállításod is. Milyen visszajelzéseket kaptál?

- Nagyon pozitív volt a fogadtatás, az embernek még nagyon sok újat meg lehet mutatni drónperspektívából. Itt is törekedtem erre, főként Óbuda vonatkozásában, mert én is ott élek.

- Készülsz már a következőre? Mi lesz a témája?

- Természetesen készülök. Megvan már az elképzelésem, de ez legyen meglepetés.

 

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/72554/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?