hirdetés

Chris Hughes: Túl nagy Zuckerberg hatalma!


Egyetemi csajozóprogramnak indult, ma pedig már hatással van a világpolitikára, választásokat manipulálnak vele és minket is irányít. Chris Hughes, a Facebook egyik társalapítója ma már elborzadt attól, hogy világot uraló hálózat lett abból, amit egykor az egyetemen ismerkedésre akartak használni. Szerinte csak drasztikus lépések segíthetnek mindent helyrehozni.

Mark Zuckerberg egy kollégiumi szobában kezdett fejleszteni egy olyan webes alkalmazást, aminek segítségével megtalálhatták egymást az oda regisztráló egyetemisták. Az csak a hab volt a tortán, hogy csajozni is lehetett vele, és könnyebb volt randipartnert találni. De a mi drága Mark barátunk idővel rádöbbent, hogy az akkor még Myfacebook néven futó szolgáltatásból valami sokkal komolyabb dolog is kisülhet.

Ekkor fordult néhány társához, hogy segítsenek neki a fejlesztésben és a projekt széleskörű ismertté tételében. Ez volt az a pillanat, mikor 2002-ben belépett a képbe Chris Hughes, az elsőéves harvardi hallgató, aki végül két éven át fő tesztelőként és termékfejlesztési irányok meghatározójaként segítette Zuckerbergék munkáját. Az ő ötletei alapján számos olyan funkció került a Facebookba, amelyek ma is szerves részét képezik a közösségi oldalnak. Hughes 2007-ben szállt ki Zuckerberg mellől, azóta üzletemberként és nonprofit segélyszervezetek vezetőjeként tevékenykedik. A korábbi társ eddig nem nagyon foglalkozott korábbi munkahelyével és munkaadójával, most viszont úgy érezte, ki kell mondania mit gondol, és nem is nagyon köntörfalazott.

A The New York Timesban megjelent cikkében egyenesen azt javasolja, hogy a Facebookot több részre kéne darabolni, mert túl nagy kommunikációs erővel rendelkezik. Ez pedig olyan felelősséggel jár, amit sem a Facebook, sem Zuckerberg nem képes kezelni.

"Zuckerberg hatalma olyan óriási, amekkora még az amerikai kormánynak sincs"

- írja Hughes, aki nagyon aggályosnak tartja, hogy Zuckerberg még mindig egyedül dönt a kritikus témákban, ő határozza meg, mit lássanak a világból, kivel és hogyan lépjenek kapcsolatba milliárdok világszerte.

Hughes magát is okolja, amiért társaival együtt nem vették észre időben, mivé nőheti ki magát a szolgáltatás, hogy jó előre fékeket iktassanak be. Mert mostanra már ott tartunk, hogy a Facebookról ömlik ránk a rasszista, homofób, szélsőséges politikai nézeteket képviselő posztok tömege. Az üzemeltetők egyszerűen már kevesek ahhoz, hogy kezeljék a hihetetlenül bonyolult rendszert és hiába állítja Zuckerberg, hogy a mesterséges intelligencia által irányított algoritmusok 98-99%-át kiszűrik ezeknek a bejegyzéseknek. Ezek csak üres szavak.

Hughes azért is aggódik, hogy szerinte Zuckerberg olyan emberekkel veszi körül magát, akik teljesen eltorzítják a valóságképét és értékítéletét. Így pedig rossz döntéseket hoz. Azt is leírta, haragszik is Zuckerbergre, miért sokkal fontosabb volt számára a Facebook folyamatos növekedése, miközben jóval kevesebb figyelmet szentelt a felhasználók adatainak biztonságára. 

1
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/72711/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-05-12 11:57:30
Nem vitatkozni kéne ezen, hanem rövid úton leverni ezt a liberálbolsevik zuckerberget (nem véletlen a kisbetű), mint vak a poharat !!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?