hirdetés

A Facebook részvényesei kirúgnák Zuckerberget, de ez lehetetlen

Ragnar Volarus

Ugyan teljesen feleslegesen, de elsöprő többséggel szavazták meg a Facebook részvényesei éves találkozójukon Mark Zuckerberg elmozdítását és a cég részvényesi struktúrájának átalakítását. S hogy miért feleslegesen? Mert ez is kevés, hiszen Zuckerberg és a belső köre döntenek minden kérdésben. A részvényesek szavazása csupán jelképes, de mindenképpen jelzésértékű – írja a Business Insider.

Fotó: AP Photo/Andrew Harnik

A Facebook csak most hétfőn hozta nyilvánosságra a múlt heti találkozó szavazásainak adatait, a vállalati igazgatás javításáért dolgozó Open Mic pedig ki is elemezte ezeket. Mint kiderült, két kulcsfontosságú kérdésben szavaztak Zuckerberg ellen a részvényesek, amivel szeretnék drasztikusan csökkenteni a hatalmát.

Az egyik ezek közül a Facebook-vezér elmozdítása az elnöki székből, és egy független szakember ültetése a helyére. Erről már tavaly is szavaztak a befektetők, de akkor éppenhogy elérte az 51 százalékot az igennel szavazók száma, míg ez mostanra felugrott 68 százalékra. Persze ez nem meglepő, hiszen a közösségi portál körüli botrányok - Cambridge Analytica, a 2016-os amerikai elnökválasztásba történő orosz beavatkozás, folyamatos adatszivárgások, csődöt mondó algoritmusok - szinte mindennaposak.

A másik felvetés a Facebook két részre osztott részvényesi struktúrájának eltörlése, amit a részvényesek 83,2 százaléka támogatott. Nem véletlenül, hiszen a rendszer finoman szólva is antidemokratikus, ha pedig őszinték vagyunk, akkor egyszemélyes diktatúra. A Facebooknál ugyanis jelenleg A osztályú és B osztályú részvényesek vannak. Előbbieknek részvényenként egy, utóbbinak tíz szavazata van. Az apró bökkenő az, hogy a B osztályban csak a cégvezetés van benne, ráadásul Zuckerberg az itt található részvények 75 százalékát birtokolja. Tehát egymaga dönt mindenről, az van, amit ő akar.

Chris Hughes: Túl nagy Zuckerberg hatalma!

Egyetemi csajozóprogramnak indult, ma pedig már hatással van a világpolitikára, választásokat manipulálnak vele és minket is irányít. Chris Hughes, a Facebook egyik társalapítója ma már elborzadt attól, hogy világot uraló hálózat lett abból, amit egykor az egyetemen ismerkedésre akartak használni. az egykori egyetemi csajozóprogramból. Szerinte csak drasztikus lépések segíthetnek mindent helyrehozni.

Ahogy várható volt, a Facebook-vezér és köre természetesen mindkét kérdésben is nemmel szavaztak, úgyhogy hiába a részvényesek haragja, azok csak füstölöghetnek magukban.

Az Open Mic vezérigazgatója ugyanakkor az üggyel kapcsolatban elmondta, a két szavazásból egyértelműen látszik, hogy a Facebooknak oda kell figyelnie a részvényeseire, az arrogancia - abból pedig bőven van Zuckerbergnek - ugyanis nem megfelelő módja a vállalatok igazgatásának. Ilyen mértékű elégedetlenség a befektetők részéről nagyon ritka, tehát tisztán látszik, változásra lenne szükség. 

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/73950/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?