hirdetés

Véget érhet a techóriások korlátlan uralma

Dorogi László

Többek között a Facebook és a Google ellen is vizsgálatot indít az amerikai kongresszus, ugyanis szerintük túl nagy hatalom összpontosul a kezükben.

Az amerikai kongresszus monopolellenes bizottságának elnöke, David Cicilline bejelentette, hogy széleskörű vizsgálatot indítanak a Facebook, a Google és több más "technológiai óriás - mint az Amazon és az Apple - ellen, ugyanis véleményük szerint akkora hatalom koncentrálódik a kezükben, ami gyakorlatilag megfojtja a versenytársakat és a konkurens szolgáltatásokat is teljesen kizárja a tisztességes versenyből - számolt be a The Washington Post.

A törekvést Donald Trump amerikai elnök is támogatja, sőt, szokatlan módon a demokrata és a republikánus párt tagjai között is nagy az egyetértés. Azok, akik kiállnak a kongresszus törekvése mellett úgy fogalmaznak, túl sokáig hagyták szabályozatlanul működni az internetes gigászokat és most már elengedhetetlen egy efféle reguláció.

Hivatalosan még nem lehet tudni, hogy pontosan mely cégek ellen indul vizsgálat, de a Facebook, a Google, az Amazon és az Apple részvényei máris esni kezdtek a tőzsdéken, ebből arra lehet következtetni, hogy ezek a cégek biztosan érintettek az ügyben.

Cicilline elmondta, több módjuk is lett volna, hogy időben megakadályozzák az internetes cégek egyeduralmának kiépülését, de naivan úgy gondolták, annyi jóval járulnak hozzá az állampolgárok életéhez, a szabad információ-áramláshoz, a közösségteremtéshez, a könnyebb és egyszerűbb árukereskedelemhez, hogy nem léptek.

Ha bebizonyosodik a vizsgált cégek bűnössége, komoly szankciókra számíthatnak, de az érintettek egyelőre hivatalosan nem reagáltak a vizsgálat tényére.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/73997/pics/lead_800x600.jpg
Egyesült Államok,facebook,google
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?