hirdetés

Megfejtették a fekete lyukak titkát

Dorogi László

Amit eddig csak sejtettek, most bebizonyították a kutatók: így nyelik el a fekete lyukak az anyagot.

Fotó: nasa.gov

Egy amerikai, brit és holland szakemberekből álló kutatócsoport elkészítette a valaha készült legrészletesebb fekete lyuk szimulációt, amivel sikerült megfejteni, hogyan nyelik el a fekete lyukak az anyagot - számolt be róla az MTI. Ezzel a tudósok egy több évtizedes rejtélyt oldottak meg, az eredmény pedig abban is segít, hogy a kutatók jobban megértsék a fekete lyukak keletkezését és fejlődését.

John Bardeen és Jacob Petterson fizikusok már 1975-ben felállítottak egy elméletet a fekete lyukak működési mechanizmusáról, de egészen mostanáig ezt senkinek sem sikerült alátámasztania. A friss kutatásból viszont kiderül, hogyan emészt fel maga körül mindent ez a fantasztikus jelenség.

Íme az első valós kép egy fekete lyukról!

Ez az év legfontosabb tudományos felfeldezése! Az Event Horizon Telescope teleszkóphálózat elkészítette az első igazi felvételt egy fekete lyukról. A képződményt fényes gyűrű veszi körül. Az Eseményhorizont Távcső (Event Horizon Telescope, EHT) nyolc földi rádióteleszkóp nemzetközi együttműködésben üzemeltetett bolygóméretű hálózata, amelyet arra terveztek, hogy képet alkossanak egy fekete lyukról.

A fekete lyukak intenzíven falják fel a körülöttük keringő csillagokat és csillagközi gázokat, a gravitációjuk pedig olyan hatalmas, hogy még a fény sem tud kijutni belőlük. A fekete lyukba zuhanó anyag egy rendkívül forró anyagtömeget, úgynevezett akkréciós vagy más néven anyagbefogási korongot hoz létre, amely a lyuk körül kering. Bardeen és Petterson már a hetvenes években megfejtette, hogy az akkréciós korong belső területének a fekete lyuk egyenlítői síkján kell elhelyezkednie, ezt a feltételezésüket erősítették meg most a kutatók, akik egy hatalmas adathalmaz segítségével készítették el egy fekete lyuk eddigi legpontosabb szimulációját.

A kutatás során elsősorban a fekete lyukak és az azokat körülvevő akkréciós korong közötti kölcsönhatást vizsgálták, számítógéppel szimulálták az akkréciós korongban kialakuló mágneses vihart. Korábban úgy gondolták, hogy a súrlódási ellenállás szükséges feltétele annak, hogy anyagot nyeljen el egy fekete lyuk, most viszont úgy tűnik, hogy ezt a jelenséget már a kialakuló mágneses mezővel magyarázzák. A szimuláció eredményeként látható, amint az akkréciós korong belső régiója tökéletesen illeszkedik a fekete lyuk egyenlítői területére, miközben a külső terület más szögben áll.

Címkék: űrkutatás
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/74151/pics/lead_800x600.jpg
űrkutatás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?