Blogolj!

A magyar Facebook fekete hétfője


Egyelőre nem tudni, hogy miért, de tömeges profilpusztításba kezdett a Facebook Magyarországon hétfőn kora délután. A közösségi portál egyelőre nem reagált a történtekre, a tiltások, törlések és felfüggesztések okai még 24 óra elteltével sem tisztázódtak.

Önkényes profilpusztításba kezdett a Facebook hétfőn, amelynek számos magyar felhasználó esett áldozatául. A profilok blokkolása nemcsak a Facebookot, hanem az Instagramot, a Messengert és a Twittert is érintette. Több felhasználó profilját csak felfüggesztették, nekik bizonyítaniuk kell/kellett személyazonosságukat ahhoz, hogy ismét használni tudják a platformot, de a kevésbé szerencsések teljesen elveszítették fiókjukat. A legkülönösebb az egész történetben az, hogy indoklást egyetlen esetben sem adott a közösségi portál a törlésre.

A jelenleg ismert információk alapján nem kizárható, hogy a törlési hullám oka az, hogy a Facebook szigorította a kamuprofilok szűrésére alkalmas algoritmusát, ami így nem csak fake-profilokat irtott ki a portálról, hanem olyan valós felhasználók fiókjait is, akik tulajdonképpen semmi rosszat nem tettek, az mindenesetre igen furcsa, hogy csak Magyarországon figyelhető meg ez a jelenség, ugyanis külföldről nem érkeztek hasonló panaszok.

Az 50 legnagyobb követőtáborral rendelkező magyar Facebook-oldalból 47-nek csökkent a követőinek száma, ami szintén azt a gyanút erősíti, hogy rendszerszinten változhatott meg valami a Facebook fake-fiók szűrési gyakorlatában. Mivel a portál továbbra sem reagált a tiltások, felfüggesztések okára, egészen vad teóriák is elkezdtek terjedni az interneten, a hvg.hu arról számolt be, hogy egyesek szerint azokat a felhasználókat csapták le, akik jobboldali érzelmű politikai beszólásokat írtak ki, szidták az ellenzéket, de olyanok is akadnak, akik szerint a Huawei telefonok felhasználóit vette célkeresztbe a Facebook.

Ezek a pletykák természetesen nem igazak, legalábbis megerősíteni egyiket sem sikerült eddig, a Facebooknál pedig úgy fest nem élvez prioritást egy ilyen kicsi piac, mint a magyar, mert egyelőre fülük botját sem mozdítják azért, hogy magyarázatot adjanak a kialakult problémára. Mindeközben olyan kamuüzenetek is elkezdtek terjedni a Messengeren, amelyben szándékosan rossz magyarsággal írva Mark Zuckerberg üzen a felhasználónak, hogy ha nem küldik tovább az üzenetet, lekapcsolják a fiókját, mert nagyon zsúfoltak a szerverek - természetesen az ilyen üzeneteknek sincs semmilyen valóságalapja.

A Blogstar tud olyan felhasználóról, akinek több mint 20 ismerősének törölték vagy függesztették fel a fiókját, többek között az övét is. A fiókok zárolása és törlése kedden is folytatódott és egyelőre nem tudni, hogy meddig tart a folyamat.

A Facebook május végén közölte, hogy eddig sosem látott mértékben tizedelte meg a fake-profilok számát, január és március között 2.2 milliárd fiókot töröltek vagy tiltottak le, becsléseik szerint körülbelül a fiókok 5 százaléka lehetett hamis. Ez azért, valljuk be, nem túl jó arány...

Címkék: facebook
1
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/74802/pics/lead_800x600.jpg
facebook
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Laci 2019-06-22 08:10:11
Engem is jogtalanul tiltot ès nem birok belèpni bármit is csinálok pwdig elküldtem mindent amit kèrr!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?