Blogolj!

Most Amerikai cégek lobbiznak a Huawei mellett

Ragnar Volarus

A Reuters értesülései szerint az Intel és a Qualcomm a háttérben nyomást gyakorolnak az amerikai kormányra annak érdekében, hogy enyhítse a kínai óriás elleni tiltó intézkedéseket. Mert a büntetés hatására a Huawei amerikai lapkabeszállítói is komoly bevételtől esnek el. 

Az Intel és a Xilinx vezetői még május végén vettek részt egy egyeztetésen az amerikai Kereskedelmi Minisztériumban, ahol megvitatták a a Huawei exporttilalmi listára helyezésének következményeit. Az intézkedések miatt az amerikai cégek csak külön engedéllyel adhatnak el technológiákat a világ legnagyobb távközlésiberendezés-gyártójának. 

Több informátor szerint a Qualcomm szintén beállt a sorba és igyekezett nyomást gyakorolni a Kereskedelmi Minisztériumra. A lapkagyártók azt állítják, hogy a Huawei által gyártott okostelefonok és szerverek széles körben elérhető alkatrészeket használnak, így nem jelenthetnek ugyanolyan biztonsági kockázatot, mint a kínai vállalat 5G technológiájú hálózati eszközei.

Ahogy gondolhatjuk is, nem a jó szándék vezérli az amerikai cégeket, szigorúan nézve nem a Huawei jövője miatt aggódnak, bár az rájuk is nagy hatással van. A kínai gyártó ugyanis 2018-ban 70 milliárd dollárt költött alkatrészekre, ebből 11 milliárd dollárért vásároltak amerikai cégektől, a Qualcommtól, az Inteltől és a Micron Technologytól.

Egy belső forrás szerint a Qualcomm továbbra is szállítani akar lapkákat a Huawei-nek okostelefonokhoz és okosórákhoz. A Semiconductor Industry Association (SIA) iparági szervezet elismerte, hogy konzultációkat folytatott az amerikai kormánnyal a gyártók nevében, hogy tájékoztassa a döntéshozókat a tiltás gyártókat érintő rendkívül negatív következményeiről. A nemzetbiztonságot nem érintő technológiákra nem kellene kiterjednie a tilalomnak, ezt az álláspontot képviseltük, mondta Jimmy Goodrich, a SIA alelnöke.

A tiltást röviddel azt követően rendelték el, hogy megszakadtak az egy hónapja tartó kereskedelmi tárgyalások Kína és az Egyesült Államok között az utóbbi által feltételezett kínai vállalati kémkedések és szellemi tulajdon eltulajdonítások miatt.

Andrew Williamson, a Huawei PR-alelnöke egy Mexikóban adott interjú során gyorsan leszögezte, hogy vállalata nem kért meg senkit arra, hogy lobbizzon az érdekében. Az amerikai gyártók saját érdekükben cselekednek, mivel sokuknak a Huawei az egyik legnagyobb vásárlója, és katasztrofális következményekkel járna számukra annak elvesztése.

Címkék: Huawei
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/74828/pics/lead_800x600.jpg
Huawei
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?