Blogolj!

Idén nyáron már drónok is segítik a vízimentők munkáját a Balatonnál


Három drón segíti péntektől a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának munkáját a Balatonon.

A témában tartott tihanyi sajtótájékoztatón Bagyó Sándor, a szakszolgálat elnöke azt mondta, hogy a Balaton a legbiztonságosabb európai tó, ami nagy összefogás eredménye. A „drónflotta” üzembe állításával ez a helyzet fenntartható – tette hozzá.

Közölte, hogy

az Alpha és Bravo névre keresztelt drónok a felderítésben, kutatásban segítik munkájukat, míg a Charlie elnevezésű szállítódrón egy automatikusan felfújódó mentőeszközt szállít magával, s annak vízre dobásával segít a bajbajutottakon.

Bagyó Sándor azt is elmondta, hogy idén húszéves szakszolgálatuk kétezer embernek ad munkát egy szezonban, tavaly több mint 3600 esetben végeztek mentést, míg mentőhajóikra százszor volt szükség.

A drónokat a Magyar Telekom biztosítja a szakszolgálatnak. Szabó Béla, a cég márka- és lakossági kommunikációs igazgatója jelezte, hogy a nyári időszak tesztüzem lesz. Ha az eszközök beválnak, továbbiak üzembe állítása várható – tette hozzá.

A drónok a tó közepéig képesek berepülni, akár óránkénti 70 kilométeres sebességgel is, így jelentősen rövidülhet a mentésig eltelő idő.

A keresődrónokon normál és hőkamera van, utóbbi miatt szürkületkor és este is kiválóan használhatók, illetve az eszközökön keresztül a vízimentők kommunikálni is tudnak a bajbajutottakkal, utasításokat tudnak nekik adni a mentőhajó megérkezéséig – ismertették a sajtótájékoztatón.

(Fotók: MTI - Máthé Zoltán)

Címkék: Balaton, drón, hírek, mentés
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/75022/pics/lead_800x600.jpg
Balaton,drón,hírek,mentés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?