hirdetés

Vége a Huawei vesszőfutásának?

Ragnar Volarus

Donald Trump a G20-on arról beszélt, az USA visszavonja a cégre májusban kirótt szankciókat - ami persze nem csak a kínai vállalatnak jó hír, hanem az amerikai chipgyártóknak és persze a Google-nek is.

Igaz a feloldás pontos feltételei egyelőre nem tisztázottak. Trump úgy fogalmazott, hogy a szankciók feloldása a "súlyos nemzetbiztonsági problémát nem hordozó" termékekre vonatkozik, ebbe az első értesülések szerint az okostelefonos üzletágat érintő hardver- és szoftverkomponensek is beletartoznak. A Huawei egyelőre nem adott hivatalos nyilatkozatot az ügyben.

Az amerikai cégek Huawei-jel való együttműködésének korlátozása a Kínával folytatott gazdasági hidegháború egyik fontos pontja volt az elmúlt hetekben. Sokáig úgy tűnt, hogy a Huawei - amelynek eredményei, eladásai folyamatosan javultak és már a legnagyobb gyártókat ostromolta - lehúzhatja a rolót. Persze mindenki jól tudta, hogy a szankciók nem csupán a kínai félnek volt fájdalmas, hiszen a Huawei rengeteg pénzt hagyott ott amerikai vállalatoknál. A gyártó tavaly csak az Intel, Qualcomm és Micron chipjeire mintegy 11 milliárd dollárt költött el. De mások mellett a Broadcomot is fájdalmasan érintette a lépés, a cég néhány hete arról beszélt, idei éves árbevételét már most 2 milliárd dollárral rövidítették meg a Huawei ellen hozott intézkedések.

Most Amerikai cégek lobbiznak a Huawei mellett

A Reuters értesülései szerint az Intel és a Qualcomm a háttérben nyomást gyakorolnak az amerikai kormányra annak érdekében, hogy enyhítse a kínai óriás elleni tiltó intézkedéseket. Mert a büntetés hatására a Huawei amerikai lapkabeszállítói is komoly bevételtől esnek el.

Ennek megfelelően nem csak a Huawei, de az amerikai cégek is erőteljesen lobbiztak az amerikai kormányzatnál a tiltás feloldásáról. Viszont a kínai vállaltnak a legfájóbb a Google döntése volt, akik a döntés értelmében semmilyen támogatást nem nyújthattak a Huawei számára az egyébként szabadon felhasználható Androidot illetően, illetve nem biztosíthatott hozzáférést a licencköteles Google Play Services és Google Play Protect szolgáltatásokhoz - előbbi számtalan androidos app, mint a YouTube vagy a Gmail működésének elengedhetetlen kelléke, utóbbi pedig a Play Áruházból letöltött szoftverek biztonsági integritására ügyel. A bejelentést követően szinte azonnal eltűntek a Google vállalati ügyfeleknek ajánlott Android Enterprise Recommended (AER) programjának támogatott készüléklistájáról - mára azonban a gyártó több modellje ismét feltűnt a Google AER oldalán, ami jól mutatja, hogy már a cég is komolyan számol a kínai partner visszatérésével.

Persze még óvatosan kell bánnunk Trump bejelentésével, mert ez nem fog csip-csup megtörténni. A tiltás azonnali feloldása nem olyan egyszerű, a Huawei még mindig ott van a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő vállalatok listáján. Reményeik szerint így már nem sokáig.

És a Huawei kockázatkezelési és partnerkapcsolati alelnöke, Tim Danks sem felhőtlenül boldog. Még. Mert elmondta, hogy bizony hallották a bejelentést, de hivatalos útmutatást még nem kaptak a Kereskedelmi Minisztériumtól. Amíg ez nem érkezik meg, a Huawei csak bízhat abban, hogy az USA ezúttal állja a szavát.

A háború folytatódik - a Huawei beperelte Amerikát

Beperelte az Amerikai Egyesült Államok kormányát a Huawei Technologies, ezzel egyre keményebb a csata a két nagyhatalom közti gazdasági-politikai ütközetben. A kínaiak szerint az USA kormánya megsértette saját országának alkotmányát a 2019-es védelmi költségvetési törvény egyes szakaszaival. "Az Egyesült Államok Kongresszusának többszöri próbálkozás után sem sikerült bárminemű bizonyítékkal alátámasztania a Huawei Technologies termékei ellen bevezetett tilalmát.

Talán nem is alaptalan Tim Danks félelme, mert Larry Kudlow, az amerikai elnök gazdasági tanácsadója elmondta, hogy a kémkedéssel vádolt Huawei nem kap teljes megbocsátást az Egyesült Államoktól, éppen ezért csak azokat az amerikai termékeket tervezik elérhetővé tenni a kínai cég számára, amelyek „széles körben elérhetők”.

Tehát még mindig nem biztos, hogy a Huaweinek nem kell majd olyan problémákkal megküzdenie, mint az Android helyett egy alternatív, saját operációs rendszer bevezetése, illetve a megfelelő alkalmazás-ökoszisztéma kiépítése. Bár állításuk szerint, ha Trumpék mégis úgy döntenének, hogy megtagadják a kereskedelmet a telekommunikációs eszközöket gyártó céggel, akkor annak meglesznek a megfelelő alternatívái. A Huawei - felkészülve a legrosszabbra - már korábban elkezdte fejleszteni a saját, elvileg Hongmeng névre keresztelt operációs rendszerét. 

A Huawei persze már így is megérezte a tiltás hatásait, becsléseik szerint a következő két év bevételét mintegy 30 milliárd dollárral vetik majd vissza az elmúlt hetek eseményei, és ehhez adódik még hozzá a hírnevükön esett csorba. A tiltás a kínai vállalat okostelefon-piaci előretörésének lendületét is jó eséllyel megtöri, pedig már a második legtöbb telefont értékesíti a Samsung után. A trónfosztás már idén meglehetett volna, ha minden jól alakul, de a történtek után ez szinte kizárt. 

Címkék: Huawei
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/75507/pics/lead_800x600.jpg
Huawei
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?