Blogolj!

Ötmilliárd dolláros bírság a Facebooknak, a részvények mégis emelkedtek

Ragnar Volarus

A The Wall Street Journal, a The New York Times és a The Washington Post egybehangzó értesülései szerint a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) ötmilliárd dolláros büntetést szabott ki a Facebookra adatkezelési hiányosságok és a titoktartási kötelezettség megsértése miatt.

Ennek ellenére - kicsit érthetetlen módon -, a hír megjelenését követően még emelkedett is a cég részvényeinek az árfolyama.

Amennyiben az igazságügyi minisztérium jóváhagyja a hatóság döntését, akkor ez lesz a legnagyobb büntetés, amelyet a szövetségi kormányzat techvállalatra kiszabott. Ez a büntetés még a Cambridge Analytica botrány - több tízmilliónyi felhasználó adatai nevű, brit politikai tanácsadó céghez kerültek - utáni vizsgálat eredménye, de ugye az állami gépezet Amerikában sem egy kapkodó idegbeteg. A vizsgálat mindenesetre megállapította, hogy a Facebook menedzsmentje megsértette azt a megállapodást, amelyet 2012-ben kötött az FTC-vel. Ebben a közösségi portál garantálta a korábbinál gondosabb és hatékonyabb adatvédelmet. Ez nem jött össze. 

A bizottság tagjai egyébként 3:2 arányban hozták meg a döntést, a republikánus tagok valamennyien támogatták, a demokraták pedig ellenezték a büntetést.

Sem az FTC, sem a Facebook nem kívánta kommentálni a büntetésről szóló információkat. Az igazságügyi minisztérium döntésének várható időpontja egyelőre nem ismert.

A Facebooknak itt még persze nem ér véget a kálváriája, várhatóan trösztellenes vizsgálattal is szembe kell néznie. A The Wall Street Journal júniusban úgy értesült, hogy az igazságügyi minisztérium trösztellenes vizsgálatot indít a Google és az Apple ellen, míg az FTC a Facebook és az Amazon esetlegesen jogszerűtlen kereskedelmi versenygyakorlatát vizsgálja majd.

A komoly pénzbüntetés viszont nem rengette meg a tőzsdét, sőt néhány dollárral még nőtt is a Facebook részvényeinek az árfolyama. A befektetői konszenzus egyelőre az, hogy ugyan jelentős összegről van szó, de végső soron járhattak volna sokkal rosszabbul is. Szigorúan nézve érdemi következmény nélkül megúszták az egyik legnagyobb adatszivárgási botrányt.

Csak azért, hogy el lehessen helyezni a büntetés mértékét, a Facebook tavaly 15,1 milliárd dollár bevételre tett szert, ami az előző évhez képest 26 százalék növekedést jelentett.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/75903/pics/lead_800x600.jpeg
Cambridge Analytica,facebook
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?