Blogolj!

A Windows 10 is kémkedik utánunk, de legalább kikapcsolhatjuk

Ragnar Volarus

Ma már kis túlzással az operációs rendszer pasziánsz alkalmazása is adatokat küld rólunk, ezért érdemes észnél lenni. Mert most kiderült, hogy az Edge böngésző egyik biztonsági szolgáltatása küld adatokat a Microsoftnak. A vicc az egészben, hogy az adathalász helyek ellen védő SmartScreen szolgáltatás a ludas, amely  webcímekkel együtt rendszerünk egyedi biztonsági azonosítóját is továbbítja a Microsoftnak. Az adatvédelmi szempontból kétes megítélésű funkciót azonban szerencsére egyszerűen kikapcsolhatjuk.

Ez úgy működik, hogy a SmartScreen minden betölteni kívánt hely címét elküldi elemzésre a Microsoftnak. Ezekhez más információkat is csatol, köztük a rendszerünk egyedi biztonsági azonosítóját (security identifier, röviden SID), amely, ha a Microsoft birtokába kerül, a címekkel összepárosítva elvileg hajszálpontosan lekövethetővé teszi internetes barangolásunkat. Persze a Microsoft értelemszerűen égre-földre esküszik, hogy ők ilyet soha nem tennének, de jobb biztosra menni, így a nyomkövetés elvi lehetőségét is kizárhatjuk a SmartScreen kikapcsolásával.

Ehhez nyissuk meg a Gépházban a Frissítés és biztonság modult, menjünk a Windows biztonság oldalra, kattintsunk a az Alkalmazás- és böngészőszabályozás hivatkozásra, és a SmartScreen a Microsoft Edge böngészőhöz részben jelöljük be a Ki lehetőséget (alapértelmezésben a Figyelmeztetés aktív).

Ettől fogva a SmartScreen nem küld többé információkat rólunk a Microsoftnak. Azért jobb ez így.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/81799/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?