Blogolj!

Figyeljen oda, SMS-ben terjed a legújabb zsarolóvírus

Dorogi László

Új zsarolóvírus-családot fedeztek fel informatikusok, amely a telefonunk névjegyzékben szereplő embereknek küld rosszindulatú linkeket SMS-ben.

Fotó: Pixabay

Az ESET IT-biztonsági szakemberei felhívják a figyelmet, hogy a zsarolóvírust eredetileg felnőtt tartalmak fórumain terjesztették a Reddit oldalain. Mielőtt a vírus elkezdené a fájlok titkosítását, több szöveges üzenetet küld az áldozat névjegyzékében szereplőknek, akiket arra ösztönöz, hogy kattintsanak egy linkre, amely azonban a vírus telepítőprogramjához vezet.

Nem lehetetlen észrevenni, ha ilyen jellegű üzenetet kapunk, ugyanis feltűnő lehet, hogy az üzenetek fordítása több nyelven kifejezetten gyenge, sokszor zagyva, értelmetlen, vélhetően fordító géppel történik. Az ESET szerint felkeltheti a figyelmet az is, hogy az Android/Filecoder.C jelenlegi verziójában a készítők a titkosításban is hibáztak, a vírus nem zárja le a képernyőt, hogy blokkolja a felhasználó hozzáférését a készülékhez, valamint a kért váltságdíj sem egységes.

Szakértők szerint a zsarolóvírusok ellen az a leghatékonyabb, ha az Androidos eszközök használói automatikusan frissítik készülékeiket és kizárólag megbízható forrásból vásárolnak, illetve töltik le az alkalmazásokat.

(Forrás: MTI)

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/82038/pics/lead_800x600.jpg
okostelefon,SMS,telefon,vírus
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?