Blogolj!

Kiderült, amit eddig is tudtunk: a Facebook is lehallgat minket

Dorogi László

Lerágott csont, de nem árt elismételnünk újra és újra: egyáltalán nem mindegy, hogy kinek és mit írunk le, vagy mondunk el a Facebookon/a Messengeren keresztül, mert könnyedén illetéktelen kezekbe kerülhetnek a személyes információk.

Fotó: metro.co.uk

A Bloomberg kedden tett közzé egy riportot, amelyben arról számolt be, hogy a Facebook több száz alvállalkozót bérelt fel arra, hogy leiratokat készítsenek a felhasználók Messenger-beszélgetéseiből.

A leiratokat készítő delikvensek állítólag nem tudták, hogy hol rögzítették a hangfelvételeket és azt sem, hogy azok hogyan jutottak a Facebook birtokába, csak a tartalmukat ismerték, ám arról nem tájékoztatták őket, hogy miért is kell legépelni a hallott szövegeket.

A Facebook persze azonnal közleményt adott ki, amelyben elsírta bánatát, hogy bizony szánja-bánja bűneit, de tényleg készíttetett leiratokat ezekből a bizonyos Messengeres hangfelvételekből, de ez már soha, de soha többé nem fog előfordulni. Hiszi a piszi...

A közösségi platform arra hivatkozik az ügyben, hogy ők csak azért kérték meg az alvállalkozókat a hangfelvételek legépelésére, hogy összevessék a Facebook mesterséges intelligenciája helyesen tudja-e értelmezni az üzeneteket és egyébként is, csak olyan beszélgetésekből készült leirat, akik ezt jóváhagyták a Messengerben - erre 2015 óta van lehetőség a beszélgető felületen.

Persze a Facebooknál láttak már karón varjút, szóval nem véletlen a védekező álláspont, nemrég 5 milliárd dolláros büntetést szabott ki rájuk az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, mert a vállalat nem tartotta be a bizottság egy 2012-es határozatát és megtévesztette felhasználóit, akik azt hitték, hogy ők döntenek a személyes adataik felhasználhatóságáról.

Nem a Facebook az első, amely lehallgatási botrányba keveredik, korábban az Amazon virtuális asszisztenséről derült ki, hogy bármikor lehallgathatja a felhasználóit, és ezek a felvételek szintén olyan a cég által megbízott alvállalkozókhoz kerülnek, akik meghallgatják ezeket.

Címkék: facebook, Messenger
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/82419/pics/lead_800x600.jpg
facebook,Messenger
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?