Blogolj!

Ez is bekövetkezett: felhasználók perelik a Facebookot

Ragnar Volarus

Felhasználók perelik a világ legnagyobb közösségi szolgáltatását egy 2018-as adatlopási ügy miatt, mivel a Facebook elmulasztotta figyelmeztetni őket, hogy kockázatos használni az egyszeri bejelentkezési funkciót. Az egyszeri bejelentkező eszköz összekapcsolja a felhasználókat külső fejlesztők közösségi appjaival és szolgáltatásaival azáltal, hogy azokat a facebookos bejelentkezési azonosítóval lehet használni. 29 millió fiókot érint a tavalyi adatlopási ügy.

A beadványt - amelyet egy San Franciscó-i szövetségi bíróságon nyújtottak be - a Facebookot érő eddigi legsúlyosabb biztonsági incidens váltotta ki, melynek során tavaly szeptemberben kiberbűnözők bejelentkezési adatokat loptak el, melyekkel közel 29 millió fiókhoz férhettek hozzá.

A legnagyobb baj az egészben - ami a portál felelősségét erőteljesen súlyosbítja -, hogy A Facebook tudott a hozzáférési tokenek sérülékenységéről és éveken keresztül elmulasztotta azt kijavítani, olvasható a felperesek beadványában. Ráadásul a Facebook saját alkalmazottait tájékoztatta, a felhasználók nagy részével azonban nem törődött, állítják a felperesek.

A Facebook mostanáig igen szűkösen adagolta az információkat a támadás felfedezése óta. Csak annyit voltak hajlandóak elismerni, hogy az incidens a felhasználók széles körét érinti, ellenben arról mélyen hallgatnak, hogy országonként hány felhasználó adatai szivároghattak ki.

A támadók 14 milliónyi felhasználó olyan profil adataihoz jutottak hozzá, mint a születési dátum, munkaadó, tanulmányi előzmények, a használt eszközök típusa, a követett oldalak, valamint a legutóbbi keresések és bejelentkezési helyek. További 15 millió felhasználó esetében az adatok a névre és kapcsolati információkra korlátozódnak. Körülbelül 400 ezer felhasználó esetében pedig a támadók hozzáfértek ismerőseik bejegyzéseihez is.

A Facebook szerint nem kerültek a hackerek kezébe személyes üzenetek és pénzügyi információk, s a kiberbűnözők nem fértek hozzá az érintett felhasználók más weboldalakon lévő fiókjaihoz. Reméljük hamarosan kiderül, mekkora bakot lőtt a portál.

https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/82662/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?