Blogolj!

Súlyos biztonsági rést fedeztek fel az iPhone-okon


Súlyos biztonsági problémát találtak a Google szakértői az iPhone-oknál. A probléma ugyan nem új keletű, hiszen még februárban jelentették az Apple-nek, azonban az esetről csak most számoltak be nyilvánosan.

A probléma súlyosságát az is jelzi, hogy az óriásvállalatnál a szokásosnál jóval rövidebb, mindössze egyhetes határidőt adtak a biztonsági rés kijavítására. Na meg persze az sem elhanyagolható tényező, hogy független szakértők potenciálisan minden idők legkomolyabb iPhone-hekkelésének tituálták az esetet.

A szóban forgó problémát még a Google biztonságvédelmisei szúrták ki, jelentésük szerint több olyan rosszindulatú weboldalt is azonosítottak, amelyek észrevétlenül meghekkelték az iPhone-os látogatók készülékeit. Mindezt úgy, hogy az iPhone szoftverének korábban nem ismert biztonsági réseit sikerült kihasználniuk.

Na persze, ahogy az ilyenkor lenni szokott, az érintett oldalakat felkeresők semmit sem érzékeltek a veszélyből, a telefonjuk azonban megfertőződött, a támadók pedig könnyedén root hozzáférést tudtak szerezni felhasználók telefonjain.

Az iPhone-ok esetében ez a legmagasabb szintű hozzáférést jelenti, így lényegében bármihez hozzá lehet férni, akár még további hekker appokat is lehet telepíteni a készülékre. A támadók továbbá hozzáférést szereztek a felhasználók üzeneteihez és fényképeihez, valamint a készüléken tárolt jelszavaikhoz is.

Ami pedig csak hab a tortán, az az, hogy a támadó oldalak legalább két éven keresztül hekkelgedték az iPhone-okat. Hogy ez pontosan hány készüléket érinthetett, a Google arról nem közölt adatokat, azt azonban elárulta, hogy a rosszindulatú oldalak közül többnek heti több ezres látogatottsága volt.

Az iPhone biztonsági problémái az iOS 10-től a mostani iOS 12-ig jelentkeztek a szoftvereken, egészen addig, amíg az Apple a Google jelzése után ki nem adta az iOS 12.1.4-es frissítést, ami végül orvosolta a problémát.

(Borító: computerworld.com)

Címkék: google, hekker, iPhone, mobil
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/83062/pics/lead_800x600.jpg
google,hekker,iPhone,mobil
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?