Blogolj!

Számos előnyös újítással érkezett a Firefox új verziója

Ragnar Volarus

A Firefox 69 rengeteg újdonsága között van a trackerek automatikus letiltása, a kívülről irányított kriptovaluta-bányászatot nehezítő beállítások és az automatikus induló videók is letilthatóvá váltak.

Kedd óta elérhető a Firefox böngésző legújabb, 69-es változata. A programot gyermekeként dédelgető Mozilla saját adatai szerint az új kiadás 250 millió felhasználó gépére érkezhet meg. Az új verzió a böngésző dedikált oldaláról vagy az alkalmazásáruházakból is elérhető, de a már telepített példányok esetében az automatikus frissítési rendszer leveszi a vállunkról a gondot, és ha jól teszi a dolgát akkor gondoskodik a telepítésről.

A Firefox 69 legfontosabb újdonságai között említik a harmadik féltől származó követőkódok (tracking cookie) és a kriptovaluta-bányászat alapértelmezett tiltását, a Flash aktív felhasználói hozzájáruláshoz kötött engedélyezését, a Windows 10 alatti számottevő teljesítménynövekedést vagy a macOS rendszerű gépek akkumulátor-üzemidejének javulását.

Eme temérdek javítás közül az elsőt, a trackerek blokkolását már a 2015-ös 42-es verzió privát böngészési módjának megjelenése óta folyamatosan csiszolgatják és finomítják. 2017-ben, az 57-es Firefoxban az opció a standard módban is megjelent, de a tavaly novemberi és az idei januári változatokban már háromféle beállítást tettek lehetővé a kódok szűrésére.

Június óta az új letöltések esetében az Enhanced Tracking Protection mód ugyancsak alapértelmezett módon volt beállítva, a mostani frissítéssel pedig egy külön ikonnal jelzi a a címsorban, hogy honnan érhető el a Firefox által blokkolt források listája.

A kriptovaluta-bányászat akadályozását célzó modul választható lehetőségként tavasszal került be a böngészőbe, de a CPU erőforrásainak ilyen irányú külső felhasználása vagy az úgynevezett fingerprinting blokkolása most már ugyancsak elérhető a címsor melletti ikon segítségével. Az előbbi alapértelmezett módon be van kapcsolva, az utóbbit pedig a Mozilla tervei szerint egy későbbi kiadással kap ugyanilyen beállítást.

Ugyancsak üdvözítő változás, hogy mostantól nem csak a hangok, de a videók automatikus lejátszása is letilthatóvá vált. Bár ezt sajnos manuálisan kell bekapcsolni a Beállítások → Adatvédelem és biztonság → Engedélyek → Automatikus lejátszás részben, de ettől még örülünk neki.

Az októberben érkező 70-es verzióval egy újabb fontos változás kerül a Firefoxba, ugyanis ők is használni kezdik a Chrome-ban már egy éve működő funkciót, és a csak HTTP protokollt használó oldalak URL-je mellett alapból megjelenik a "skarlát betű", azaz a NEM BIZTONSÁGOS figyelmeztetés.

Címkék: firefox
https://tech.blogstar.hu/./pages/tech/contents/blog/83225/pics/lead_800x600.jpg
firefox
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?